Eesti püstitas taas uue inflatsioonirekordi ja hoiab kindlalt euroala esikohta (13)

BNS
Copy
Kõrge inflatsiooni tingimustes jäävad eestimaalaste ostukorvid järjest väiksemaks ja tühjemaks.
Kõrge inflatsiooni tingimustes jäävad eestimaalaste ostukorvid järjest väiksemaks ja tühjemaks. Foto: Arvo Meeks

Euroalal kiirenes aastainflatsioon Eurostati kiirhinnangu järgi augustis juulikuu 8,9 protsendilt 9,1 protsendini. Eestis kiirenes inflatsioon aga eelduslikult 23,2 protsendilt 25,2 protsendini, mis oli taas eelmise kuu euroala tipp.

Eesti hinnakasvule järgnes Leedu, kus esialgsetel andmetel kiirenes inflatsioon juulikuu 20,9 protsendilt augustis 21,1 protsendini. Läti inflatsiooninäitaja oli augustis 20,8 protsenti, ent vastupidiselt Eestile ja Leedule aeglustus hinnakasv juuliga võrreldes. Juulis oli Läti aastainflatsioon 21,3 protsenti, selgub Eurostati andmetest.

Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon augustis 6,5 protsendiga aeglaseim Prantsusmaal, järgnesid 7,1 protsendiga Malta ja 7,6 protsendiga Soome.

Euroala inflatsiooni kiirenemisse panustasid juulis enim 38,3-protsendise kasvuga energiahinnad. Järgnesid 10,6 protsendiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad, 5 protsendiga tööstuskaubad ning 3,8 protsendiga teenused. Seejuures on energia hinnakasv pisut aeglustunud, teiste hinnatõusu komponentide kasv aga kiirenenud.

Euroopa Keskpank (ECB) on seadnud uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles