Euribori tõus sunnib vaatama üle kõik kulutused

BNS
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Euribori tõus mõjutab oluliselt iga laenuga seotud inimese kuueelarvet ning intressimääraga seotud summad võivad tõusta lähitulevikus veel, mistõttu tuleks vaadata üle leibkonna kulutused.

«Kui 100 000 euro suuruse laenu puhul tõuseb euribor ühe protsendi peale, tähendab see umbes 50 eurot täiendavat kulu kuus. Seevastu nelja protsendi puhul oleks see juba märkimisväärsem ehk 200 eurot. Sellised stsenaariumid tuleks kindlasti laenu võttes või seda juba omades läbi mõelda,» ütles Luminori klienditeenuste juht Kaspar Kork.

Suurem osa kodulaene on seotud kuue kuu euriboriga, mis püsis negatiivsena järjest seitse aastat ning jõudis taas plussi tänavu juuni alguses. Ehkki euribor on olnud pikalt negatiivne, ei ole see siiski nii alati olnud. Kõige kõrgem oli euribor 2008. aasta sügisel, siis ulatus intressimäär 5,4 protsendini.

Kuna intressimäära tõus võib paljude inimeste hakkamasaamise surve alla panna, tuleks Korgi sõnul võimalusel üle vaadata kõik kohustused ning mõelda, kas kuskilt saab raha säästa. 

«Üheks võimaluseks on kodulaenu intressi fikseerimine kindlaks perioodiks. Sellisel juhul lisandub küll laenuintressile fikseerimise marginaal, ent kodulaenu kuumakse jääks näiteks viie aasta jooksul samaks,» selgitab Kork.

Praegu ei ole märke sellest, et hinnalangus niipea tuleks, seetõttu on kõikide kohustuste ülevaatamiseks viimane aeg, manitseb Kork.

«Ehkki majandusliku olukorra muutumine võib paljude jaoks tulla halva üllatusena, teevad pangad pikaajalisi prognoose ning lähtuvad ka laenu andmisel kõige mustemast stsenaariumist. See kehtib ka kliendi laenuvõimekuse määramise kohta,» kinnitab Kork.

Seetõttu hindavad pangad riskianalüüsi tehes klientide maksevõimekust ka näiteks olukorras, kus euribor võib olla kuus protsenti, ning veenduvad kliendi laenuvõimekuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles