Gazprom kärbib gaasitarneid Prantsusmaale

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Engie elektrijaam Prantsusmaal Montoir-de-Bretagne linnas.
Engie elektrijaam Prantsusmaal Montoir-de-Bretagne linnas. Foto: STEPHANE MAHE

Gazprom on teatanud Prantsuse energiaettevõttele Engie SA, et katkestas alates teisipäevast gaasitarned, sest mõne lepinguga seoses on tekkinud erimeelsusi. Bloombergi sõnul viitab see Euroopa energiatarnete edasisele vähenemisele.

Energiaettevõte Engie teatas teisipäeval, et Venemaa riiklik kontsern Gazprom vähendas oma gaasitarneid Prantsusmaale. Põhjuseks tõi Gazprom erimeelsused mõne lepingu tõlgendamise üle. Engie kinnitas esmaspäeval, et peab läbirääkimisi Alžeeria Sonatrachiga, et suurendada Vene gaasi asendamiseks gaasiimporti Põhja-Aafrika riigist, mis on oluline nafta ja gaasi eksportija.

Sellest hoolimata ei ole Engie klientide varustamine ohus. Ettevõte on juba taganud vajalikud kogused, et katta oma klientide vajadused. Samuti on kasutusel meetmed, mis aitavad oluliselt vähendada rahalist ja füüsilist mõju juhul, kui Gazpromi gaasitarned katkevad. Kevadel teatas Engie, et peab Nord Stream 2 gaasijuhtme rahastamises osalemise eest maha kandma peaaegu miljard eurot.

Gazprom on järsult vähendanud oma tarneid Engie'le alates Ukraina sõja algusest. Engie sai seni kuni nüüdse kärpimiseni 1,5 teravatt-tundi gaasi kuus. Juuli lõpus moodustas see umbes neli protsenti ettevõtte igakuisest müügimahust. 

Gazprom tarnib praegu ka Saksamaale vaid 20 protsenti võimalikust kogusest Nord Stream 1 torujuhtme kaudu. Kolmapäeval plaanib Venemaa ettevõte hooldustööde tõttu tarned täielikult peatada. Gazpromi sõnul kestab hooldus kolm päeva.

Prantsusmaa on oma naaberriikidest vähem sõltuv Venemaalt imporditavast gaasist, mis moodustab umbes 17 protsenti tema gaasitarbimisest. Sellegipoolest on endiselt mure Venemaa tarnete pärast. Prantsuse peaminister Élisabeth Borne kutsus esmaspäeval riigi ettevõtteid üles koostama järgmise kuu jooksul energiasäästukava juhuks, kui Prantsusmaal ei jää muud üle, kui gaasi- ja elektritarneid normeerida.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles