Kalli gaasi tõttu jääb hinnatõus kiireks pikemaks ajaks (2)

Erkki Erilaid
Copy
Toiduained.
Toiduained. Foto: Madis Veltman

Majandusteadlased on nõutud: kui veel suve alguses oldi kindlad, et kiire tarbijahindade tõus saab selle aastaga läbi, siis nüüd on ennustused märksa süngemad. Consensus Economicsi küsitletud majandusteadlased kergitasid euroala 2023. aasta inflatsiooniprognoose keskmiselt enam kui nelja protsendini, mis on kaks korda suurem kui Euroopa Keskpanga (EKP) kahe protsendi eesmärk ja pea kolmandiku võrra kõrgem juunis eeldatust.

Põhisüüdlasena nähakse gaasi hinna plahvatuslikku tõusu. Gaas on Hollandi börsil kallinenud juuniga võrreldes üle kahe ja poole korra. Selle edasist hinnaliikumist on pea võimatu prognoosida, sest kauplejaid mõjutab ratsionaalsuse asemel hirm Vene gaasikraanide sulgemise ees. Gaas mõjutab ka elektri hinda ja sealt edasi juba pea kõigi teiste toodete ja teenuste hinda terves Euroopas.

Euroala inflatsioon jääb seega kõrgeks niikauaks, kuni gaas kallineb. Mõned analüütikud ennustavad seetõttu, et tarbijahinnad kasvavad euroalal tänavu koguni üle kümne protsendi ja Euroopat tabab järgmisel aastal majanduslangus. Saksa finantsfirma Berenbergi peaökonomist Holger Schmieding ennustas Financial Timesis, et kui gaasi börsihind püsib pikemat aega üle 200 euro megavatt-tunni kohta, siis lisandub inflatsioonile, mis viimastel kuudel on Saksamaal küündinud üle kaheksa protsendi, pea sama palju juurde. Gaasi hind püsis üle 200 euro terve augusti ja maksis eile umbes 270 eurot MWh.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles