Scholz avaldas toetust Pürenee gaasitrassile

Copy
Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz. Foto: CLEMENS BILAN

Vene gaasi sõltuvust vähendada püüdva Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz kordas teisipäeval oma tugevat toetust gaasitrassile, mis ühendab Pürenee poolsaare Kesk-Euroopaga.

 

Pärast kõnelusi Hispaania peaministri Pedro Sánchezega ütles Saksa liider, et kavandatav energiaühendus liiguks Portugalist läbi Hispaania ja Prantsusmaa ning oleks nii lühi- kui pikaajalises plaanis eluliselt tähtis.

«Tahan veelkord rõhutada, et ma vägagi toetan sellise ühenduse loomist,» ütles Scholz ajakirjanikele, kui talt küsiti üleskutsete kohta taaselustada vahepeal soiku jäänud projekt nimega MidCat.

Tema sõnul aitaks sellise gaasitrassi olemasolu leevendada puudujääki gaasivarus, aga samuti võimaldab transportide rohelist vesinikku tulevikus.

Scholz lisas, et «praegune kriis» on teinud erakordselt selgeks, kuivõrd vajalik on Euroopa koostöö energia vallas.

Sánchez ütles, et Euroopa infrastruktuuris on teravalt tunda puudust läänest itta liikuvatest tarnetest.

Ta väljendas ühispressikonverentsil suurt tänutunnet, et Scholz jagab nägemust täiendada meie ühendusi gaasitrassi projektiga.

Ette pandud trassi projekt oleks sarnane praegu hüljatud MidCatile, mis nägi ette Portugali ja Hispaania gaasitrassiga ühendamise Prantsusmaaga. Projektile seisid vastu tugevalt keskkonnakaitsjad ja rahastuse puudumise tõttu see 2019. aastal peatati.

Prantsusmaa on üles näidanud aga leiget suhtumist uude torujuhtmesse, mistõttu viitas Sánchez ka võimalusele, et trass hakkab kulgema läbi Itaalia.

Hispaanial on praegu kuus veeldatud maagaasi (LNG) terminali, kus käideldakse meritsi saabuvat gaasi. Samas on Prantsusmaaga ühendus vaid kahte madala võimsusega juhet pidi. Prantsusmaal on aga arvukalt ühendusi ülejäänud Euroopaga.

Portugali peaminister António Costa ütles samuti, et selline gaasitrass Kesk-Euroopaga on prioriteetne.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles