Venemaalased võtavad palgapäevani välja vedamiseks üüratu intressiga laenu

PM Majandus
Copy
Venemaa rubla Kremli taustal.
Venemaa rubla Kremli taustal. Foto: Scanpix/ Reuters/ Maxim Shemetov

Venemaalastel on üha raskem palgast ära elada. Inflatsiooni, hinnatõusus ka majanduse languse foonil haihtub palgapäeval kontole laekunud summa kiiresti ning äraelamiseks võtavad inimesed üha rohkem laenu, olles valmis maksma selle eest üüratut intressi.

Moscow Times kirjutab, et tänavu esimesel poolaastal suurenes mikrolaenude hulk 20 protsenti. Inimesed on valmis laenu võtma väga kalli hinnaga. Venemaa keskpanga andmetel on mikrolaenu andvate ettevõtete keskmine intress- kuni 30 000 rubla 30 päevaks- 353 protsenti.

Analüütikud märgivad, et pärast Ukraina sõja algust ning sanktsioonide kehtestamist vähenesid venemaalaste reaalsissetulekud järsult ning inimeste hirm kaupadest ilma jääda tekitas paanilise esmatarbekaupade ning kestvuskaupade ostulaine. Pangad aga enam laenu anda ei tahtnud: laenumahud vähenesid enam kui 40%. Väikelaenude andjad aga kasutasid olukorda ära ning nende väljastatud laenud suurenesid enam kui veerandi võrra. Tuleviku suhtes on aga ka need firmad ettevaatlikud, sest rentaablus väheneb. Paljud firmad on juba turult lahkunud ning teised karmistavad nõudeid.

Keskmine laenusumma on 8000-10 0000 rubla, samas kui nõudlus oleks 16 000- 20 000 rubla järele. Inimesed jäävad ga laenumaksetega hätta ning tähtajaks tasumata laenude maht ulatub juba 31 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles