Scholz: Saksamaad Vene gaasiähvardused ei morjenda

Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz
Saksamaa kantsler Olaf Scholz Foto: Scanpix/ REUTERS

Saksamaa valitsuse meetmed talvise gaasivarustuse kindlustamiseks on taganud, et riik tuleb toime Vene gaasitarne edasise vähenemisega, ütles kantsler Olaf Scholz teisipäeval, päev enne seda, kui Moskva peatab kolmeks päevaks gaasitarne.

Ettevalmistused tähendavad, et Saksamaa on tarnekindluse poolest palju paremas seisus, kui ennustati mõni kuu tagasi ja «me tuleme hästi toime ähvardustega Venemaalt, mis kasutab gaasi osana strateegiast sõjas Ukraina vastu», lausus Scholz enne valitsuse kohtumist Brandenburgi liidumaal.

Saksamaa on alates Ukraina invasioonist seadnud sihiks enda võõrutamise Vene gaasist, muu hulgas on pandud taas tööle söeelektrijaamasid, võetud energiasäästu meetmeid ja täidetud gaasihoidlaid enne talve.

Saksa valitsus teatas pühapäeval, et riik suurendab oma gaasivarusid eeldatust kiiremini ning peaks saavutama oktoobriks seatud mahu juba septembri alguses.

Ministrid arutavad teisipäeval valitsuse edasist vastust elektrihindade sööstule ja abi tarbijatele. Hiljem liitub nendega Hispaania peaminister Pedro Sánchez, kelle riik on elektrihindade ohjeldamiseks kehtestanud hinnalae elektrijaamades kasutatavale gaasile.

Meedet nähakse võimaliku mudelina Euroopa elektrituru laiemale reformile, millega loodetakse leevendada survet leibkondadele.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles esmaspäeval, et blokk valmistab ette erakorralist sekkumist elektrituru reformimiseks ja elektrihindade kasvu pidurdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles