Türgi plaan tõsta laevade läbimistasu paneb Venemaal hinnad kerkima

PM Majandus
Copy
Kaubalaev Bosporuse väinas.
Kaubalaev Bosporuse väinas. Foto: Scanpix/ AP Photo/ Emrah Gurel

Türgi plaanib Bosporuse ja Dardanellide väina läbivatelt laevadelt kasseeritavat maksu 7. oktoobrist viiekordistada. Samm on Venemaale kahjulik, sest muudab kallimaks nii Venemaalt eksporditavad kui ka sinna imporditavad kaubad.

«See on Venemaale väga kahjulik,» kinnitas väljaandele Komsomolskaja Pravda majanduspoliitiliste uuringute keskuse juht Vassili Koltašov, kelle sõnul tõstab tariifide tõus Venemaa jaoks väga paljude kaupade hinda: nii laiatarbekaupade kui ka tööstusele tarnitavate kaupade puhul.

Türgi kaudu liiguvad kõik Aafrikast, Lõuna- ja Põhja-Ameerikast, Lähis-Idast ning samuti Hispaaniast ning Itaaliast pärit kaubad, selgitas logistikafirma VTN Agentuur merenduse üksuse juht Anna Olšanikova. Lisaks liiguvad sanktsioonide tõttu läbi Türgi ka varem Balti marsruuti kasutanud kaubad.

Venemaa Eurooopa-poolsetest sadamatest liigub 70–80 protsenti impordist läbi Musta mere äärse Novorossiiski ning vaid 20–30 protsenti läbi Peterburi. See on suur hulk laevasid ning tasude tõstmine peegeldub ka kaupade hinnas. Kokkuvõttes peaks läbi Türgi väinade imporditavate ja eksporditavate kaupade hind tõusma vähemalt 10–15 protsenti.

Läbi Bosporuse ja Dardanellide väina jõuavad Venemaale

Tee

Kohv

Puuviljad, pähklid

Jalanõud

Rõivad

Mööbel

Kangad

Puuvill

Suhkur

Tööstusseadmed ning varuosad

Naftatoooted

Rauamaak ja mesi

Läbi Bosporuse ja Dardanellide väina ekspordib Venemaa

Vili

Jahu

Seemned

Tööstusseadmed

Töötleva tööstuse varuosad

Tööstuskaubad

Autotransport

Põllumajandustehnika

Naftatööstuse seadmed

Kontorimööbel

Tarbekaubad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles