INTERVJUU Siim Kallas: meie tohutu riigikesksus on hirmutav (14)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
30 aastat tagasi inflatsiooniga võidelnud Siim Kallase retsept inflatsiooni vastu on eelarvekärped, eelarvetasakaal ja intressitõus.
30 aastat tagasi inflatsiooniga võidelnud Siim Kallase retsept inflatsiooni vastu on eelarvekärped, eelarvetasakaal ja intressitõus. Foto: Tairo Lutter

Endine Eesti Panga president ja peaminister Siim Kallas arvab, et tänastes tingimustes on valitsusel võrreldes 30 aasta taguse ajaga palju keerulisem langetada inflatsiooni peatamiseks õigeid otsuseid.

Toonane vaesus ja inimeste valmidus ise hakkama saada võimaldas tegutseda otsustavalt, nüüd aga jääb mulje, et meil on tohutult palju ressursse, aga neid ei ole.

Kuidas Eesti majandus algas? Kuivõrd rasked ajad need olid tänapäevaga võrreldes?

Toona oli meil kaks valikut: kas uus Eesti Vabariik või sõjaeelse Eesti Vabariigi õigusjärgne Eesti Vabariik. Esimesel lähenemisel oli kaks väga olulist sisepoliitilist punkti: see tähendas nullkodakondsust ja eeldas, et mingit omandi tagastamist ei toimu. Toimub erastamine ja kõik. Teine lähenemine tähendas, et nullkodakondsust ei tule ja vara tagastatakse. Juhtus nii, et see esimene pool vaatas välispoliitiliselt Venemaa poole ja teine lääne poole.

Kas selle üle ei olnud suurt vaidlust?

Ei olnud. Suur ja oluline protsess Eestis oli erastamine. Kui võrdlete meid nüüd kõikide saatusekaaslastega, eriti Venemaaga, on erastamine külvanud nii palju mürki ühiskondadesse. On olnud palju korruptsiooni, ebaõiglast otsustamist. Neid näiteid on Venemaal ja Ida- Euroopas. Eesti on peaaegu ainukene, kes tegi selle protsessi puhtalt läbi. Tagantjärele vaadates oli see väga tähtis, et meil ei tekkinud mingisuguseid oligarhe, kes oleks saanud oma varanduse kuidagi ebaõiglaselt. Kui räägime rasketest aegadest, siis praegu on kahtlemata ka väga-väga raske, on koroona, sõda ja energia hinnahüpped. Aga alguses oli sisuliselt veel raskem.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles