Shelli juht hoiatab, et Euroopa energiakriis kestab kauem kui ühe talve

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Shelli tankla.
Shelli tankla. Foto: Vuk Valcic

Euroopa suurim naftatootja Shell hoiatas, et Euroopat võib ees oodata mitu talve, mil elektriarved on liiga kõrged ja elektrienergiat tuleb piirata, kuna Venemaa pigistab gaasitarneid, vahendab Bloomberg.

 

«Võib juhtuda, et meil on mitu talve, mil peame kuidagi leidma lahenduse energiatõhususe kokkuhoiu, normeerimise ja väga kiire alternatiivide loomise kaudu,» ütles firma tegevjuht Ben van Beurden Norras Stavangeris toimunud konverentsil ajakirjanikele. «Et see oleks kuidagi lihtne või möödas, on minu arvates fantaasia, mille me peaksime unustama.»

Euroopas on energiakriis, sest Venemaa piirab gaasivooge pärast oma sissetungi Ukrainasse. See on toonud hindade kuuekordse tõusu võrreldes aastataguse ajaga. Kuigi Saksamaa gaasivarud täituvad oodatust kiiremini, on oht, et riik ei suuda talve üle elada, kui Moskva peatab gaasivoo piirkonna suurimasse majandusse.

Euroopa Liit teatas, et kavatseb kiirmeetmetega suruda alla tõusvaid elektrihindu, mis on paljastanud praeguse elektrituru nõrkuse. Euroopa riikide valitsused on juba eraldanud abipakkidena umbes 280 miljardit eurot.

Eelmisel kuul ütles Shelli tegevjuht, et energiaturud jäävad tõenäoliselt pingeliseks, pakkumine on piiratud ja hinnad muutlikud mitte ainult selle aasta lõpuni, vaid ka järgmisel aastal.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles