Prantsuse peaminister hoiatas normeerimise eest sel talvel

Copy
Prantsuse peaminister Elisabeth Borne.
Prantsuse peaminister Elisabeth Borne. Foto: SARAH MEYSSONNIER

Prantsuse peaminister Elisabeth Borne hoiatas ettevõtete juhte esmaspäeval, et eeloleval talvel võib tekkida vajadus energiat normeerida ja kutsus neid astuma samme oma tarbimise vähendamiseks.

 

«Kui me tegutseme kollektiivselt, siis suudame üle saada puudujäägi ohust, kuid seda juhul, kui kõik võtavad sellest osa ning kui peaks minema nii, et kõik halvad stsenaariumid saavad teoks, siis võime me olla sunnitud asetama vähendamised tarbijate õlule,» ütles ta ärigrupile Medef.

Borne'i sõnul kavandab valitsus praegu alternatiivseid plaane, mis sisaldavad endas ka kvoodi alusel kauplemise süsteemi, mis võimaldaks ettevõtetel osta ja müüa elektrikvoote.

Valitsusel on kavas ka valmistada ette meetmed, millega toetada ettevõtteid, mida normeerimine «liiga rängalt mõjutab».

Eelmisel nädalal pärast augustikuu puhkusesessiooni peetud esimesel valitsuskabineti istungil ütles president Emmanuel Macron, et Prantsusmaa peab võib-olla tooma ohvreid seoses toetusega Ukrainale ja Kiievi võitlusele agressorriigi Venemaa vastu.

Prantsusmaa on paljudest Euroopa riikidest paremini kaitstud kõrgete gaasihindade eest, kuna toodab umbes 70 protsenti oma elektrist neile kuuluvast 56 tuumareaktorist. Paraku on hetkel neist 32 võrgust väljas, kas tavapäraseks hoolduseks või korrosiooniohu tuvastamiseks.

Gaas moodustab energia kogutarbimisest Prantsusmaal umbes 20 protsenti, kuid seda kasutatakse elektri tootmise allikana vähem kui 10 protsendil selle elektrivõrgust, näitab Rahvusvahelise Energiaagentuuri statistika.

Samas puuduvad Prantsusmaal oma maagaasivarud ja kogu gaas tuleb sisse osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles