Austria suurim energiavarustaja vajab 6 miljardi euro suurust abipaketti

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Wien Energie peakontor Viinis.
Wien Energie peakontor Viinis. Foto: LEONHARD FOEGER

Viini linnale kuuluv Wien Energie palus nädalavahetusel föderaalvalitsuselt abi ja linn on tuvastanud 6 miljardi euro suuruse «akuutse rahastamisvajaduse», teatas rahandusministeerium oma avalduses.

Esmaspäeval avaldas Austria rahandusministeerium, et Wien Energial endiselt piisavalt rahalisi vahendeid, et kindlustada tulevased tarnelepingud, kuid nad vajavad 6 miljardit eurot, et «sõlmida tehinguid energiabörsil».

Wien Energie juhtis tähelepanu Euroopa elektrihinna «äkilisele plahvatuslikule tõusule» reedel, mil hinnad tõusid 700 eurolt megavatt-tunni kohta 1000 euroni, mis nende sõnul suurendas turul nõutavate tagatiste suurust, isegi varem sõlmitud lepingute puhul, kus tarne ootab täitmist.

Nüüd peab föderaalvalitsus appi energiavarustajale tulema, vahendas Heute. Wien Energiel on umbes kaks miljonit lepingulist klienti ehk seega peab rahandusminister Magnus Brunner tõenäoliselt looma päästevahendi.

Wien Energie teatas pühapäeva õhtul, et nad ei ole küll maksejõuetud, kuid elektrihindade plahvatusliku tõusu tõttu kogu Euroopas on «vajalikud tagatismaksed tõusnud [etteolematult suureks]. Wien Energie ja Wiener Stadtwerke on kindlad, majanduslikult usaldusväärsed ja parima krediidireitinguga ettevõtted.»

Wien Energie teatas mitu nädalat tagasi, et alates 1. septembrist tõuseb elektri- ja gaasihind klientidele massiliselt. Majapidamise kliendi jaoks, kelle elektritarbimine on 2000 kWh aastas, tähendab hinnakorrigeerimine umbes 36 euro suurust lisakulu kuus. Gaasi puhul tuleb maksta umbes kaks korda rohkem.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles