Lugeja küsib: kas tööandja võib mind vallandada, sest olin koroonaga haiguslehel (1)

PM Majandus
Copy
Palavik.
Palavik. Foto: Madis Veltman

Sain positiivse Covid-19 testitulemuse. Tööandja nõuab töö jätkamist, sest olulise tööülesande tähtaeg on saabumas, aga samas on mul palavik ja köha. Kas mul on õigus tööülesannete täitmisest keelduda? Kas tööandja võib minuga töösuhte üles öelda, sest olin haiguslehel, küsib lugeja. 

Vastab tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Vladimir Logatšev:

Haiguslehe väljastab töötajale arst ning tööandja ei saa otsustada, millal on töötajal õigus haiguslehele jääda ega anda korraldusi, et töötaja peaks haiguslehe ajal tööle tulema. Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) kohaselt on töötajal õigus keelduda töö tegemisest töövõimetuse ajal, mistõttu ei saa tööandja kohustada töötajat töövõimetuslehe ajal töölepingust tulenevaid kohustusi täitma.

Ravikindlustuse seaduse § 60 lg 2 kohaselt kaotab kindlustatud isik töövõimetushüvitise siis, kui ta täidab haiguslehe ajal töö- või teenistuskohustusi. Seega ei ole töövõimetuslehe ajal töötamine lubatud. Samuti on tööandja kohustuseks mitte lubada kindlustatud isikut (töötajat) töökohustusi täitma, kui töötaja viibib töövõimetuslehel (s.t haiguslehel).

TLS § 88 lg 1 p 1 kohaselt saab töölepingu üles öelda kui töötaja ei ole pikka aega tulnud toime tööülesannete täitmisega terviseseisundi tõttu, mis ei võimalda töösuhet jätkata (töövõime vähenemine terviseseisundi tõttu). Töövõime vähenemist terviseseisundi tõttu eeldatakse, kui töötaja terviseseisund ei võimalda tööülesandeid täita nelja kuu jooksul. Töölepingu ülesütlemine eeldab pikaajalist töövõimetuslehel viibimist. Seega ei või tööandja lühiajalise (alla nelja kuu) haigestumise tõttu töölepingut üles öelda.

Ühtlasi meenutab tööinspektsioon, et Covid-19 leviku vältimiseks tuleb:

1. võimalusel hoida distantsi;

2. pesta hoolikalt käsi;

3. haigunähtude (köha, nohu, palavik) ilmnemisel jääda koju;

4. lähtuvalt oma terviseseisundist ja töökoha võimalustest teha kaugtööd või jääda töövõimetuslehele;

5. vältida silmade, nina ja suu katsumist ning meenutada seda ka lastele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles