Jamad jätkuvad: Olkiluoto uus reaktor püsis rivis vähem kui ööpäeva (14)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Olkiluoto tuumajaama kolmas reakto
Olkiluoto tuumajaama kolmas reakto Foto: Lefteris Karagiannopoulos/Scanpix

Eile katsetootmisega taasalustanud Olkiluoto tuumajaama kolmas reaktor sai töötada vähem kui ööpäeva, kui langes tehnilise rikke tõttu taas rivist välja.

Olkiluoto tuumajaama kolmas reaktor taaskäivitati eile kella 17 paiku pärast kahenädalase tootmisseisaku põhjustanud turbiini automaatikasüsteemide uuendamist.

Täna kell 12 kukkus aga 60-protsendise võimsusega töötanud kolmanda ploki tootmine taas nulli. TVO kommunikatsioonijuht Johanna Aho ütles Ilta-Sanomatele, et rikke põhjus on väljaselgitamisel. Aho lisas, et keskkonnaohtu tehnilise rikkega ei kaasnenud.

Hetkel pole veel teada, millal saab Olkiluoto 3 taas võrku elektrit toota.

​Olkiluoto kolmas reaktor ühendati võrku selle aasta märtsis ning esialgsete plaanide järgi pidi täisvõimsusel tootmine algama juulis. Katseperioodil ilmnenud probleemide tõttu lükati aga tavarežiimis elektritootmine detsembrisse.

Augusti alguses teatas jaama omanik Teollisuuden Voima, et katseperioodi edasi lükanud reaktori hooldus- ja remonditööd on lõppenud ning tuumajaam alustab 60-protsendise võimsusega tootmist. Plaan nägi ette, et pärast augusti keskpaika tõstetakse võimsust 80 protsendini ning esimesed katsetused täisvõimsusel tehakse ära septembris.

Kuid vaid mõni päev pärast 60-protsendise tootmisperioodi algust selgus, et uue reaktori automaatikasüsteemid vajavad uuendamist, mistõttu pandi tootmine seisma ning edasised katsetused viidi augusti lõppu, kus need täna taas seiskusid.

Olikiluto kolmanda reaktori (1600 MW) 60-protsendine võimsustase vastab umbes 850-megavatisele toodangule, mis omakorda katab ära umbes kümme protsenti Soome praegusest elektritarbimisest.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles