Maagaasi hinda tabas suur sula (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Nii suurt hinnasula pole gaasiturul nähtud alates aprillist.
Nii suurt hinnasula pole gaasiturul nähtud alates aprillist. Foto: IMAGO/STAR-MEDIA / Michael Schöne/Scanpix

Maagaasihinda tabas täna Euroopas viimaste kuude suurim langus pärast seda, kui Saksamaa teatas, et riigi gaasivarud täituvad plaanitust kiiremini. Samuti on osa energiakauplejaid asunud kasumeid realiseerima, kirjutab Bloomberg.

Hollandi gaasibörsil TTF langesid septembri futuurid täna kauplemispäeva lõpuks 17 protsenti, tasandades osaliselt ära ka eelmise nädala 40-protsendise hinnahüppe. 

Suurt hinnasula seostatakse eeskätt Saksamaa gaasihoidlate kiire täitumusega. Saksamaa majandusminister Robert Habeck ütles pühapäeval, et oktoobri eesmärgiks seatud 85-protsendine maagaasihoidlate täituvus saavutatakse juba septembris.

Samas pakub esmaspäevane hinnalangus vaid väikest leevendust: septembri futuurid kauplevad endiselt 300 euro lähedal megavatt-tunni eest ehk pea kuus korda kõrgemal kui aasta tagasi. 

USA investeerimispanga Goldman Sachs teatel on eelmisel nädalal rekordkõrgusesse kerkinud gaasihind Euroopas osaliselt tingitud ka väga madalast likviidsusest. «Meie arvates on Euroopa gaasihind ületanud taseme, kus see olusid arvestades peaks olema. Kõrge hind on tingitud nii pakkumise ja nõudlusega seotud muredest kui ka erakordselt halvast likviidsusest turul,» ütles Goldman Sachs reede hilisõhtul avaldatud raportis.

Hinnatõusu tempo saab proovile pandud

Kuigi maagaasi nõudlus Loode-Euroopas on osutunud USA investeerimispanga sõnul prognoositust suuremaks, on seda suudetud kompenseerida ka oodatust suurema pakkumisega, mis on võimaldanud hoidlate täituvuse hoida oodatud tasemel.

Gaasi kiiremat varumist soodustab ka nõudluse vähenemine, kuna energiakriis kahjustab tööstusi kogu kontinendil. Euroopa väetisetootjaid koondava Fertilizers Europe'i teatel on energiakriisi ja gaasihindade hüppelise kasvu tõttu pausile pandud enam kui kaks kolmandikku tootmisvõimsusest.

Prantsuse energiaettevõtja Engie SA analüüsiüksus EnergyScan ütles esmaspäeval, et hinnad börsil langevad tõenäoliselt ka energiakauplejate kasumi võtmise tõttu. Samamoodi rõhutati ka gaasihoidlate täitumuse aspekti. «Mida lähemale gaasivarud täielikule täitumisele jõuavad – 27. augustil olid ELi varud 79 protsenti –, seda enam saab hinnatõusu tempo proovile pandud,» teatas turuanalüüsi üksus.

Kuigi Saksamaal on gaasi õnnestunud varuda ennaktempos, varitseb endiselt oht, et Euroopa suurimal majandusel ei jätku piisavalt gaasi ka hoidlate 100-protsendilise täitumuse korral, kui Venemaa peaks jooksvad gaasitarned täielikult peatama.

Nii on kogu Euroopa seadnud eesmärgiks vähendada sel talvel gaasitarbimist 15 protsenti. Euroopa valitsused otsivad võimalusi energiakasutuse piiramiseks, näiteks on mõnel pool keelustatud hoonete välisvalgustus ja alandatud siseruumide küttetemperatuure. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles