Saksamaa ja Taani plaanivad Läänemerre rajada hiiglasliku energiasaare (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Meretuulepark
Meretuulepark Foto: Klaus-Dieter Esser via www.imago-images.de/Scanpix

Saksamaa ja Taani valitsused kavandavad Läänemerre ehitada 9 miljardit eurot maksva energiasaare.

Läänemerre plaanitav Bornholmi energiasaar ühendab kava järgi mitut meretuuleparki ja jaotab nende toodetud energia kahe riigi vahel. Energisaare tootmisvõimsuseks on kavandatud üle 3 gigavati ja see peaks tööd alustama peale 2030. aastat.

«See on esimene kord Euroopas, kui kaks riiki teevad sellise projekti kallal koostööd,» ütles Saksamaa energeetikaminister Robert Habeck pühapäeval Bloombergile antud telefoniintervjuus.

Taani valitsuse teatel kuluks 3 miljardit eurot toetava taristu välja ehitamiseks, sh mandriühenduste loomiseks ja 6 miljardit eurot tuulikute endi rajamiseks.

Saksamaa põhivõrguettevõte 50Hertz ja Taani võrguhaldur Energinet, kes ehitavad meretuulepargi ühenduse mandriga, jagavad nii projekti kulusid kui ka kasumit.

«Me hoolitseme selle eest, et see oleks tulus tehing ka maksumaksjatele,» ütles Taani energiaminister Dan Joergensen. «Sellise ulatusega projekti elluviimiseks on vaja kahe riigi vahel suurt usaldust ja tahet,» lisas ta.

Projekti eestvedajate teatel on pärast projekti valmimist võimalus sellega ühineda ka teistel Balti riikidel ja Poolal. Samas on Saksamaa ja Taani omavahel kokku leppinud, et iga uue partneri lisandumine vajab mõlema poole heakskiitu.

Energiasaar hakkab Nord Streami torujuhtme lähedal, mis praegu transpordib Venemaa gaasi Euroopasse. «Aga nüüd hakkab sealt suunast tulema meie enda energia ja mitte enam Vene gaas,» ütles Habeck.

Euroopa Komisjoni eesmärk on suurendada 2050. aastaks Euroopa meretuuleparkide võimsust praeguselt 12 gigavatilt 300 gigavatini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles