Austria tahab ELilt elektri- ja gaasihindade eraldamist

Copy
Austria kantsler Karl Nehammer.
Austria kantsler Karl Nehammer. Foto: IMAGO/Martin Juen

Austria kantsler Karl Nehammer kutsus pühapäeval Euroopa Liitu lööma lahku elektri- ja gaasihinnad, et need ei jätkaks kerkimist Ukraina sõjast tekkinud lainetusefekti tõttu.

 

«Elektrihinnad peavad langema,» ütles Nehammer ja lisas, et ei saa lasta Vladimir Putinil otsustada iga päev energiahinna üle. «Me peame peatama selle meeletuse, mis energiaturgudel valitseb,» ütles ta ja lisas, et tõstatab teema euroühenduse peatsel erakorralisel kohtumisel.

Nehammer märkis, et on asja arutanud Saksamaa ja ELi praeguse eesistujamaa Tšehhi liidriga.

Euroopa elektrihinnad kerkisid sel nädalal taas uute rekordtasemeteni, tõotades karmi talve, kuna Venemaa sissetung Ukrainasse ja Moskva otsus keerata kinni gaasikraanid Euroopasse panevad kogu kontinendi suure majandusliku surve alla.

Reedel kerkis Saksamaa elektrihind megavatt-tunni kohta aasta-ette-lepingu alusel 995 euroni, samas Prantsusmaal oli samaväärne hind üle 1100 euro ehk teisisõnu rohkem kui kümme korda enam mõlemas riigis võrreldes aastataguse ajaga.

Suurbritannias teatas energiajärelevalveamet Ofgem, et suurendab elektri- ja gaasihinna lage kaks korda alates oktoobrist, keskmiselt 3549 naelani aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles