Poolas istuvad koduomanikud kivisöe ostmiseks päevade kaupa järjekorras (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Sõiduautod ja veoautod seisavad üle kilomeetri pikkuses järjekorras Bogdanka söekaevanduse ees Poolas.
Sõiduautod ja veoautod seisavad üle kilomeetri pikkuses järjekorras Bogdanka söekaevanduse ees Poolas. Foto: JAKUB STEZYCKI

Poolas ootavad kommunistlikke aegu meenutavas järjekorras päevi ja öid kümned autod ja veoautod, et osta Bogdanka söekaevandusest talveks kivisütt.

 

Poolas on 3,8 miljonit inimest, kes kütavad kodu kivisöega. Neid ähvardab kütteaine puudus ja hinnatõus pärast seda, kui Poola ja Euroopa Liit kehtestasid pärast Moskva sissetungi Ukrainasse veebruaris Venemaa kivisöele embargo, kirjutab Reuters.

Kuigi Poola toodab oma kaevandustest igal aastal üle 50 miljoni tonni kivisütt, on majapidamiste ahju läinud enamasti Venemaalt imporditud kivisüsi, sest selle hind on konkurentsivõimelisem ja koduseks kasutamiseks sobivamas suuruses.

Varju põgenenud veoautojuhid.
Varju põgenenud veoautojuhid. Foto: JAKUB STEZYCKI

Kasvav nõudlus on sundinud Bogdankat ja teisi riigi kontrolli all kaevandusi müüma sütt piiratud kogustes või pakkuma seda üksikutele ostjatele veebiplatvormide kaudu.

Nagu kõik Poola söekaevandused, müüb Bogdanka tavaliselt suurema osa toodangust elektrijaamadele. Eelmisel aastal müüs ta alla protsendi oma toodangust eraisikutele, seega puudub neil sobilik logistika, et müüa kütust otse jaemüügiostjatele.

Pensionärist Artur ootab juba kolmandat päeva järjekorras.
Pensionärist Artur ootab juba kolmandat päeva järjekorras. Foto: JAKUB STEZYCKI

Reutersi reportaaži kohaselt seisab Bogdanka kaevanduse järjekorras mitukümmend autot ja veoautot, juhid on juba mitu päeva pidanud ootama, et osta talveks piiratud koguses müüdavat sütt.

«Täna pandi tualetid üles, aga voolavat vett ei ole,» ütles kolmandat päeva järjekorras ootev 57-aastane pensionär Artur Reutersile. «See on kujuteldamatu, inimesed magavad autodes. Ma mäletan kommunistlikke aegu, kuid ma poleks arvanud, et võime tagasi pöörduda millessegi veel hullemasse.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles