Raport: rohelise kokkuleppe nõrkus on eluliste muutuste teostamine (2)

BNS
Copy
Heade arenguna tõi EEB välja seadustesse sisse kirjutatud kliimaneutraalse Euroopa lubaduse ning põhjaliku «Eesmärk 55» paketi, mida toetab ka tänavu mais vastu võetud REPowerEU kava, mille eesmärk on taastuvenergia osakaalu ja energiatõhususe suurendamine.
Heade arenguna tõi EEB välja seadustesse sisse kirjutatud kliimaneutraalse Euroopa lubaduse ning põhjaliku «Eesmärk 55» paketi, mida toetab ka tänavu mais vastu võetud REPowerEU kava, mille eesmärk on taastuvenergia osakaalu ja energiatõhususe suurendamine. Foto: Ben Stansall

Euroopa keskkonnakaitseorganisatsioonide ühendus Euroopa Keskkonnabüroo (EEB) leiab värskes Euroopa rohelise kokkuleppe tulemite hinnangus, et leppest tulenevad reaalsed muutused, olgu see rahastuse või piirangute näol, on jäänud leppe visioonist nõrgemaks

Organisatsiooni sõnul peegeldavad leppe tagasihoidlikud tulemid tööstuse, poliitiliste ja teiste huvigruppide ponnistusi praeguse status quo hoidmiseks. Rohelise leppe tugevuseks on aga olnud selle visioon, strateegiad, narratiiv ja pikaajalised kohustused, samuti on see käima lükanud olulised seadusandlikud reformid, millega tuleks jätkata, märkis EEB oma hinnangus.

Kindlust, et roheline kokkulepe on praeguse Euroopa Komisjoni koosseisu esimene prioriteet, õõnestab EEB vaates nõrk ühine põllumajanduspoliitika, mis jätkab keskkonnakahjulike intensiivse põllumajanduse praktikate rahastamist, ning biomassi, gaasi ja tuumaenergia arvamine jätkusuutlike tegevuste hulka.

Samuti leiab organisatsioon, et komisjoni institutsionaalne võimekus ei vasta rohelise kokkuleppe mastaabile, mistõttu on osad ametid, eelkõige keskkonna peadirektoraat, ületöötatud.

Heade arengutena toob organisatsioon välja seadustesse sisse kirjutatud kliimaneutraalse Euroopa lubaduse ning põhjaliku «Eesmärk 55» paketi, mida toetab ka tänavu mais vastu võetud REPowerEU kava, mille eesmärk on taastuvenergia osakaalu ja energiatõhususe suurendamine. EEB nendib siiski, et need pole piisavad globaalse soojenemise pidurdamiseks 1,5 kraadile.

Kokkuvõttes leiab organisatsioon, et Euroopa komisjon väärib tunnustust rohelise kokkuleppe algatamise eest, ent selle eesmärgi läbikukkumine või pidurdumine on lubamatu.

Euroopa Keskkonnabüroo on 1974. aastal asutatud keskkonnakaitseorganisatsioonide liit, kuhu kuulub praeguseks 180 organisatsiooni 38 riigist. Eestist on EEB liikmed Teeme Ära ja Eesti Looduskaitse Selts.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles