Zelenskõi: viljaekspordi mahu eesmärk on kolm miljonit tonni kuus

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendi kantselei/Planet Pix/ZUMA/Scanpix

Ukraina peaks jõudma meritsi viljaekspordi mahuni kolm miljonit tonni kuus, ütles president Volodõmõr Zelenskõi reedel.

 

«Täna saame teha esimesed järeldused paljude riikide, paljude rahvaste päästmise kohta toidukriisist, mida Venemaa nii tahtis süvendada tõeliseks näljahädaks. Vilja ekspordialgatus on kestnud pea kuu aega ning selle aja jooksul eksportisid meie kolm meresadamat – Tšernomorsk, Odessa ja Južnõi – pärast 24. veebruari esimesed miljon tonni põllumajandussaadusi. See on võit,» ütles Zelenskõi reedeses videopöördumises.

Tema sõnul tähendab see praktikas seda, et Ukraina teravili ja juba ainuüksi Ukraina tarnesuuna käivitamine maailma toiduturule võimaldab ennetada kaost turul, leevendada toidukriisi tõsidust ja ennetada katastroofilist defitsiiti.

Zelenskõi märkis, et 15 maailma riiki on saadetud juba 44 alust Ukraina põllumajandustoodetega, veel on laadimise ootel taotlusi veel 70 aluselt.

«Eesmärk on jõuda iga kuu meritsi kolme miljoni tonnise ekspordimahuni. Ja see on Aafrika, Aasia ning Euroopa jaoks ülimalt oluline,» ütles ta.

«Samuti on meie ühiskonna jaoks oluline teadvustada, et see eksport mitte ainult ei toeta Ukraina rahvusvahelist subjektiivsust, vaid annab tööd ka meie kodanikele – need on sajad tuhanded töökohad, mis toovad sissetuleku Ukraina ettevõtetele, meie oma eelarvele. Ja mis on väga oluline – annab vahendeid järgmise aasta külvikampaaniaks,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles