Moderna kaebas Pfizeri ja BioNTechi vaktsiinipatentide üle kohtusse (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Moderna ja Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiinid.
Moderna ja Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiinid. Foto: BEAUTIFUL SPORTS/KJPeters via www.imago-images.de

Moderna teatas, et ta kaebab Pfizeri ja tema Saksa partneri BioNTechi kohtusse patendirikkumise eest, mis on seotud esimeste Covid-19 vaktsiinide väljatöötamisega.

USA biotehnoloogiaettevõte Moderna väidab, et tema poolt enne pandeemiat välja töötatud mRNA-tehnoloogiat kopeeriti. Moderna sõnul kopeeris Pfizer/BioNTech kahte tema intellektuaalomandi põhielementi.

«Moderna usub, et Pfizeri ja BioNTechi COVID-19 vaktsiin Comirnaty rikub patente, mille Moderna esitas 2010. ja 2016. aasta vahel ning mis puudutasid Moderna teedrajavat mRNA tehnoloogiat,» teatas Moderna avalduses.

Üks patent neist hõlmab «keemilist modifikatsiooni», mida Moderna sõnul demonstreerisid tema teadlased esimesena 2015. aastal inimkatsetes ja mis tähendab, et vaktsiin «väldib soovimatu immuunvastuse tekkimist».

Teine väidetav rikkumine on seotud viisiga, kuidas mõlemad vaktsiinid on suunatud viiruse välisküljel asuvale eripärasele piikvalgule.

«Me esitame need hagid, et kaitsta uuenduslikku mRNA-tehnoloogiaplatvormi, mille loomiseks me teerajajateks olime, mille loomisesse me investeerisime miljardeid dollareid ja mille me patenteerisime Covid-19 pandeemiale eelnenud kümnendi jooksul,» ütles Moderna tegevjuht Stephane Bancel.

Hagi, millega taotletakse täpsustamata rahalist kahju, esitati USAs ja Saksamaal. Pfizer ütles, et nad on hagist «üllatunud» ja kaitsevad end süüdistuste vastu «jõuliselt».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles