Leedu konkurentsiamet keelas Tartu Milli Leedu toidutootja ostu

BNS
Copy
Tartu Mill.
Tartu Mill. Foto: Sille Annuk

Leedu konkurentsiamet keelas Eestis tegutseva Balti Veski emafirma, Leedu teraviljatöötleja Baltic Milli täisosaluse müügi Läti suurimale toidutootjale Dobeles Dzirnavnieks, mille omanik on Eesti Tartu Mill.

Amet selgitas pressiteates, et nende vaates on Dobeles Dzirnavnieksi ja Baltic Mill konkurents juba niigi koondunud jahu, jahusegude ja pastatoodete turul oluline. «Ühinenud ettevõttel oleks väga suur osa kõnealustest turgudest Leedus, samas kui konkurentsisurve, mis on kasulik tarbijatele, kaoks,» märkis amet.

Seega ei saa Dobeles Dzirnavnieks kavandatud tehingut Leedus lõpule viia, kuigi Eesti ja Läti konkurentsiametid on selle heaks kiitnud. Eesti amet andis oma heakskiidu tänavu mais, olles läbi viinud pikendatud menetluse. Läti konkurentsiamet kiitis koondumise heaks märtsis.

Leedu konkurentsiameti ametnik Karina Kucaidze märkis, et iga riigi amet hindab konkreetse riigi konkurentsiolusid, mis võivad vastavalt riigile erineda.

Baltic Milli kontserni kuulub Malsena Plius, üks Leedu suurimaid veskeid, ning pastatootja Amber Pasta. Samuti kuulub kontserni Läti Rigas Dzirnavnieks ja Eesti Balti Veski.

Koondumiseni viis Eesti konkurentsiametile esitatud taotluse järgi ühelt poolt Dobeles Dzirnavnieksi ja Tartu Milli soov laiendada Euroopa piires oma tegevust, suurendada tootmisvõimekust ja rahvusvahelist konkurentsivõimet ning teiselt poolt AB Baltic Mill aktsionäride soov müüa kahjumlikult tegutsev kontsern tervikuna ning jätkusuutlikult enne võimalike finantsraskuste tekkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles