California keelustab uute sisepõlemismootoriga autode müügi (6)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Hübriidauto Chevrolet Volt.
Hübriidauto Chevrolet Volt. Foto: Richard Vogel/Scanpix

USA suurim osariik California keelab alates 2035. aastast uute ainult sisepõlemismootori jõul liikuvate sõiduautode müümise.

Uute reeglite eesmärk on sundida autotootjaid kiirendama keskkonnasäästlikumate sõidukite turule toomist ja võidelda seeläbi kliimamuutusega.

California nn puhta õhu ameti (CARB) välja töötatud reeglite kohaselt peab 2026. aastaks 35 protsenti osariigis müüdavatest uutest sõidukitest olema elektri-, hübriid- või vesinikkütusega. Regulatsioon tõstab 2030. aastaks piiri 68 ja 2035. aastaks 100 protsendini.

Elektriautode tootja Tesla vanemjurist Joseph Mendelson ütles BBCle, et CARBi plaan on teostatav ja muudab osariigi autode elektrifitseerimise valdkonna lipulaevaks.

Autotööstuse innovatsiooniliit, mis esindab teiste seas ka General Motorsit, Volkswagenit ja Toyotat, ütles aga, et elektrisõidukite nõudluse suurendamiseks tuleb teha regulatsioonist rohkemat.

«Oleme CARBile ja ka teistele öelnud, et rohkemate elektrisõidukite toomine teedele peab käima käsikäes teiste poliitikatega, mis koosmõjus määravad selle ülemineku edu,» ütles alliansi president ja tegevjuht John Bozzella.

USA valitsus peab uued reeglid veel heaks kiitma. Ühendriikide kütuse- ja naftakeemiatootjate kaubandusühendus on aga juba kutsunud president Bidenit ja keskkonnakaitseagentuuri üles CARBi ettepaneku tagasi lükkama.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles