Olkiluoto kolmas reaktor ühendatakse elektrivõrku sel pühapäeval

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pildil Olkiluoto kolmas tuumareaktor.
Pildil Olkiluoto kolmas tuumareaktor. Foto: STAFF/Scanpix

Soome tuumaenergiaettevõte Teollisuuden Voima andis teada, et Olkiluoto tuumajaama kolmas reaktor ühendatakse tagasi elektrivõrku sel pühapäeval, 28. augustil.

Tegelikult peaks Olkiluoto uus reaktor elektrit tootma juba praegu, kuid selle käivitamisel on esinenud tõrkeid.

Augusti alguses teatas Teollisuuden Voima, et reaktori hooldus- ja remonditööd on lõppenud ning tuumajaam alustab 60-protsendise võimsusega katseperioodi. Plaan nägi ette, et pärast augusti keskpaika tõstetakse võimsust 80 protsendini ning esimesed katsetused täisvõimsusel tehakse ära septembris.

Kuid juba 11. augustil sai selgeks, et uue reaktori automaatikasüsteemid vajavad uuendamist, mistõttu pandi tootmine seisma ning 60-protsendised võimsustaseme edasised katsetused viidi augusti lõppu, 80-protsendised katsetused septembrisse ja täisvõimsuse prooviperiood oktoobri algusesse.

Vaatamata ajalisele nihkele jättis tuumaenergiaettevõte muutmata oma varem välja hõigatud prognoosi, mille järgi peaks reaktor tavarežiimis tööd alustama detsembris.

Olikiluto kolmanda reaktori (1600 MW) 60-protsendine võimsustase vastab umbes 850-megavatisele toodangule, mis omakorda katab ära umbes kümme protsenti Soome praegusest elektritarbimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles