Suurbritannia elektri- ja gaasihinnad tõusevad 80 protsenti

Copy
Suurbritannia teatas, et gaasi- ja elektriarved kerkivad 80 protsenti.
Suurbritannia teatas, et gaasi- ja elektriarved kerkivad 80 protsenti. Foto: Scanpix/ Yui Mok

Suurbritannia teatas reedel elektri- ja gaasiarvete 80-protsendisest suurenemisest, mis süvendab talve tulekul oluliselt elukalliduskriisi.

Energiajärelevalve Ofgem teatel kerkib energia hinnalagi klientidele, kellel ei ole varustajaga fikseeritud lepingut, oktoobrist praeguselt 1917 naelalt aastas 3549 naelani, põhjuseks gaasi hulgihinna tõus pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale.

«See tõus peegeldab gaasi hulgihinna tõusu kogu maailmas, mis algas siis, kui maailm keeras end koroonapandeemia järel lukust lahti, ning on tõusnud üha kõrgemale ja jõudnud rekordtasemele, kuna Venemaa keerab aegamisi Euroopa gaasitarneid kinni,» ütles Ofgem avalduses.

Hinnatõus viib miljonid kütusevaesusse ning sunnib valima kütte ja toidu vahel, ütlevad eksperdid.

Suurbritannias on praegu kõrgeim inflatsioonimäär pärast 1982. aastat ning prognooside põhjal kiireneb see aasta lõpuks rohkem kui 13 protsendini ja püsib äärmiselt kõrgel suurema osa tulevast aastast.

«Me teame, millist tohutut mõju avaldab see hinnalae tõus leibkondadele üle Suurbritannia ja milliseid raskeid otsuseid tuleb tarbijatel langetada,» tõdes Ofgemi juht Jonathan Brearley.

«Ma räägin tarbijatega regulaarselt ja tean, et tänane otsus teeb paljud väga murelikuks.»

Yorki ülikooli hinnangul ähvardab kütusevaesus järgmiseks aastaks 58 protsenti Ühendkuningriigi leibkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles