Ehitusmaht pöördus teises kvartalis langusesse (1)

BNS
Copy
Ehitamine.
Ehitamine. Foto: Kristjan Teedema

Statistikaameti andmetel ehitasid Eesti ehitusettevõtted teises kvartalis siin ja välisriikides kokku püsivhindades 1,4 protsenti vähem kui aasta varem samal perioodil; kohalikul turul vähenes ehitusmaht 1,8 protsenti.

Eesti ehitusettevõtted ehitasid ligi 1,1 miljardi euro eest, sellest hooneid 697 miljoni ja rajatisi 382 miljoni euro eest, teatas statistikaamet. Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes ehitati hooneid 8 protsenti vähem ja rajatisi 14 protsenti rohkem.

Statistikaameti juhtivanalüütik Merike Sinisaare sõnul on ehitusturg jätkuvalt mõjutatud kiirest ehituskulude kasvust. «Kohalikku ehitusturgu mõjutas enim hoonete ehitusmahtude vähenemine. Vähem ehitati nii uusi hooneid kui tehti ka hoonete remondi- ja rekonstrueerimistöid. Rajatiste puhul kasvas ehitusmaht eelkõige remondi- ja rekonstrueerimistööde tõttu, väikest kasvu näitas ka rajatiste uusehitus,» täiendas Sinisaar.

Välismaal tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 7 protsenti. Välisriikides ehitati rohkem nii hooneid kui rajatisi. Välisriikides tehtud ehitustööde osatähtsus kogu ehitusmahus oli 5 protsenti, aasta varem 4 protsenti.

2022. aasta esimese poolaastaga suurenes ehitusmaht eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5 protsenti. Tänu edukale aasta algusele jäi 3 protsendiga plusspoolele ka hoonete ehitus. Rajatisi ehitati kümnendiku võrra rohkem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles