Valitsus gaasivarude soetamiseks rohkem raha ei anna, Sikkut toob alternatiivsed valikud lauda (5)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut. Foto: Sander Ilvest

Maikuus lisaeelarvega strateegiise gaasivaru soetamiseks eraldatud 170 miljoni eest loodetud varu ei saa, kuid summat valitsus suurendada ei plaani ning majandus- ja taristuminister Riina Sikkut tuleb alternatiivse plaaniga valitsuse ette ülejärgmisel nädalal.

Maikuus vastu võetud lisaeelarvega eraldas riigikogu 170 miljonit eurot strateegilise gaasivaru moodustamiseks kütteperioodi alguseks. Valitsuse plaan oli selle raha eest soetada teravatt-tunni suuruse varu.

Paraku on aga olukord muutunud ja gaasi hind oluliselt kerkinud ning soovitud varu eraldatud raha eest ei saa. Kas valitsus plaanib summat suurendada või minnakse kütteperioodile vastu planeeritust väiksema varuga?

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut möönis valitsuse pressikonverentsil Postimehe küsimusele vastates, et kevadise otsuse langetamise ajal oli olukord teistsugune. «Ühelt poolt tundus, et selle talve kõige suuremaks probleemiks Eesti jaoks saab gaasinappus ja hinna puhul olid prognoosid oluliselt tagasihoidlikumad,» rääkis Sikkut.

«Neli kuud on mööda läinud ja on selgunud, et tegelikult on nii Eleringil, Eesti Varude Keskusel kui ka Eesti Gaasil võimalik enda hangetel need soovitud mahud kätte saada. Samas hind on hüpetega käest ära läinud, nii et kevadel kokku lepitud summadega teravati suurust varu strateegilises mõttes Eestile soetada ei õnnestu,» rääkis Sikkut.

Soetatud ja olemas on tema sõnul 450 gigavatt- tunni suurune gaasivaru. «Sellest osast, mis on veel kasutama, selle osa ettepanekutega tulen valitsusse ülejärgmisel nädalal,» kinnitas Sikkut.

Küsimus on Sikkuti sõnul, kas seda kasutada kütusevaru, põlevkiviõli varu või erinevate delegeeritud varude soetamiseks. «Otsuseid valitsuse tasandil ei ole tehtud, aga valitsuse lauale panen plaanid, alternatiivsed valikud ja sellega seotud kulu, mis jääb 170 miljoni euro raamesse,» ütles Sikkut.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles