Eesti Pank andis Ukrainale üle 350 000 eurot

PM Majandus
Copy
Erikujundusega mündi kavandas Eesti Kunstiakadeemias õppiv noor Ukraina sõjapõgenik Daria Titova ja mündikaardi disaini autor on Vladimir Taiger.
Erikujundusega mündi kavandas Eesti Kunstiakadeemias õppiv noor Ukraina sõjapõgenik Daria Titova ja mündikaardi disaini autor on Vladimir Taiger. Foto: Eesti Pank

Ukraina iseseisvuspäeval kandis Eesti Pank sealsele keskpangale partnerlusprojekti raames üle esimesed 354 117 eurot, mis on laekunud Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurost münti sisaldava mündikaardi müügist. Ostetud on praeguseks veidi üle 25 000 mündikaardi.

Kõige rohkem on Ukraina 2eurosega mündikaarte ostetud Eestist, Saksamaalt, Leedust, Ukrainast, Prantsusmaalt, Soomest, Lätist, Hispaaniast, USAst, Slovakkiast ja Itaaliast.

Eesti Pank pani juuli alguses müüki kokku 40 000 mündikaarti hinnaga 18 eurot, mille müügituluga toetada Ukraina keskpanka. Erikujundusega mündi kavandas Eesti Kunstiakadeemias õppiv noor Ukraina sõjapõgenik Daria Titova ja mündikaardi disaini autor on Vladimir Taiger. Erikujundusega 2eurosel on kiri „Slava Ukraini“ ning mündil on kujutatud õrnuse sümbolina neidu, kes omakorda kaitseb oma peos lindu.

Eesti Pank kannab mündikaartide müügitulu, välja arvatud käibemaks ja müügikanalitega seotud kulu, täies ulatuses Ukraina keskpangale. Kolmapäeval tehtud 354 117 eurone rahaülekanne Ukraina keskpangale oli esimene, kuid mitte viimane, sest mündikaartide müük jätkub.

Ukrainale pühendatud 2eurosega mündikaarte saab osta Eesti Panga muuseumipoest ja Omniva e-poest.

Laiemalt jõuavad Ukraina 2eurosed mündid ringlusse selle aasta lõpus. Kokku laseb Eesti Pank ringlusse kaks miljonit 2eurost Ukrainale pühendatud münti. Mündikaardid andis keskpank välja varem seetõttu, et anda oma vabaduse eest võitlevale Ukrainale toetust võimalikult kiiresti.

Ukrainale pühendatud 2eurose mündi ja mündikaardi pildid ning videoklipp on avaldatud Eesti Panga veebilehel. Samuti saab sealt lugeda, kuidas Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurone münt teoks sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles