Swedbank: ostujõud taastub alles 2026. aastal

BNS
Copy
Mullusega samaväärset ostujõudu võib oodata alles nelja aasta pärast.
Mullusega samaväärset ostujõudu võib oodata alles nelja aasta pärast. Foto: Arvo Meeks

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul jõuab palgasaaja ostujõud praeguste prognooside järgi eelmise aasta tasemele alles 2026. aastal.

«Palgakasv kiirenes teises kvartalis 10 protsendini. Palgakasv oli viimati kahekohaline enne viimast suurt majandus- ja finantskriisi 2008. aastal,» kommenteeris Elmik pressiteates.

Keskmine palk tõusis tema sõnul suhteliselt kiiresti kõigis valdkondades. «Kõige rohkem kerkis töötasu majutuses ja toitlustuses. See valdkond on nautinud erakordselt head suve. Keskmine palk suurenes märgatavalt ka tööstuses, kus on käibe kasv seni samuti tugev olnud,» tõi ökonomist välja.

Hinnad tõusid palkadest aga kaks korda kiiremini. «Üksikutes valdkondades kasvas keskmine palk siiski hindadega samas tempos või isegi rohkem – näiteks paberitööstuses, teaduses, reklaaminduses ja büroohalduses,» märkis Elmik.

Palgakasvu taga on tema hinnangul ettevõtete kiire käibe kasv, tööjõupuudus, alampalga tõstmine ja töötajate poolne surve, kes ei soovi elatustaseme langust nii kiire hinnatõusu tõttu.

«Ukrainlased on tööjõupuudust leevendanud vähe. Siiani on töötukassa kaudu töö leidnud ligi 4000 sõjapõgenikku. Rakendust otsib veel 5000 ukrainlast,» nentis Elmik.

Swedbanki hinnangul tõuseb keskmine brutopalk sel aastal 10 protsendi võrra. Järgmisel aastal aeglustub palgakasv 7,5 protsendini.

«Kiire hinnatõusu tõttu väheneb keskmise palgasaaja ostujõud sel aastal ligi kümnendiku võrra. Järgmisel aastal peaks keskmine netopalk taas hindadest kiiremini kasvama. Sellele aitab kaasa tulumaksuvaba miinimumi tõus,» lisas ökonomist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles