Uus hinnarekord: kolme kuuga on gaas kallinenud juba üle kolme korra (1)

Erkki Erilaid
Copy
Veeldatud maagaasi LNG-terminal Rotterdami sadamas.
Veeldatud maagaasi LNG-terminal Rotterdami sadamas. Foto: Sem Van Der Wal

Hollandi TTF börsil tõusid gaasifutuurid täna hommikul 316 euroni megavatt-tunni eest, veel juuni keskel püsis hind alla 100 euro.

Euroopa ja Aasia gaasihinnad on tõusnud rekordkõrgustele, kuna aastakümnete rängim energiakriis suurendab konkurentsi tarnete üle. Kauplejad on nõus gaasi eest üha rohkem raha loovutama, sest energiafirmad püüavad meeleheitlikult talve eel oma varusid suurendada.

Kui Hollandi septembrifutuurid kallinesid eile 13 protsenti ja täna 8 protsenti, siis Aasia vedelgaasi futuurid tõusid juba eile 18 protsenti ning hind saavutas sealgi kõigi aegade kõrgeima taseme. Kui gaasist saadava energia hinda võrrelda naftaga, siis peaks naftabarrel maksma juba tublisti üle 400 dollari, kuid Brenti toornafta hind tõusis alles sel nädalal taas üle 100 dollari barrelist.

Kui maist kuni juuni keskpaigani liikus gaasi börsihind küllaltki stabiilselt pisut alla 100 euro tasemel, siis pärtast seda hakkas hind järsult Vene gaasivoogude vähenemise tõttu tõusma. Turul kardeti üha enam, et Putin keerab gaasikraanid Euroopa jaoks pea täielikult kinni.

Euroopa gaasihinnad on tänaseks rohkem kui 10 korda kõrgemad varasemate aastate suvistest keskmistest. See suurendab nii ettevõtete kui inimeste majanduslikku ebakindlust, õõnestab eurot ja survestab poliitikuid otsima võimalusi aastakümnete kiireima inflatsiooni mõjude leevendamiseks, kirjutas Bloomberg.

Vene gaasivood jätkuvalt langevad ning hooldustööde tõttu tarnitakse septembris vähem gaasi ka Norrast. USA-s lükkas juunis plahvatuses kannatada saanud olulise Freeporti LNG-tehase taaskäivitamise oktoobrist novembrisse, mistõttu on ka seal hinnad kõrgeimal tasemel alates 2008. aastast.

Kõrged energiahinnad ja inflatsioon piirab Euroopa tööstustoodangut ja suurendab majanduslanguse ohtu. Kannatanud ettevõtete nimekiri järjest pikeneb, kuna mitmeid suurettevõtteid alumiiniumitehastest kuni väetisetootjateni said energia kallinemises tõttu tugevalt pihta. Viimasena teatas suur väetisetootja CF Industries Holdings kolmapäeval, et nende Ühendkuningriigi üksus kavatseb ajutiselt peatada ammoniaagi tootmise, kuna see on praeguste gaasi- ja süsinikuhindade juures «ebaökonoomne».

Energiaturul läheb veelgi pingelisemaks, kui Venemaa Gazprom PJSC peatab alates 31. augustist kolmepäevaseks hoolduseks gaasivoo Nord Streami gaasijuhtmes. Euroopa ametivõimud on mures, et pärast töid ei pruugi tarned enam taastuda.

Venemaa turul võrdlemisi uus tootja, Sahhalin Energy LLC, aga juba peatas makseprobleemide tõttu LNG saadetise Bloombergi andmetel vähemalt ühele Aasia kliendile. See on esimene märk sellest, et Moskva püüd tugevdada kontrolli gaasi üle hakkab juba ka Aasia tarneid segama.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles