Baltikum läheb talvele vastu Euroopa kõige tühjema gaasisalvega (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Läti Inčukalnsi maagaasihoidlas peituvad Baltikumi gaasivarud. Teiste seas plaanib seal oma 1 TWh suurust strateegilist gaasivaru hoiustada Eesti riik.  
Läti Inčukalnsi maagaasihoidlas peituvad Baltikumi gaasivarud. Teiste seas plaanib seal oma 1 TWh suurust strateegilist gaasivaru hoiustada Eesti riik.  Foto: Ints Kalnins/Scanpix

Eleringi teatel ei ole talvised elektrikatkestused Eestis tõenäolised, sest Baltikumis on piisavalt tootmisvõimsust ka tipukoormuse katmiseks. Ainult võimsusest on aga vähe. Elektri tootmiseks on vaja ka kütust ja sellega on olukord regioonis märksa hapum.

Kui Ida-Virumaal maapõues peituva põlevkiviga on kõik hästi ja Eesti Energia saab vajadusel oma Narva elektrijaamu varustada veel pikki aastaid, siis Läti ja Leedu talvise elektritootmise alustala maagaasiga on olukord tänavu kriitiline.

Kogu Baltikumi ja Soomet teenindavas Inčukalnsi maagaasihoidlas Lätis oli esmaspäeval tallel vaid 12,06 teravatt-tunni jagu gaasi, mis moodustab 55 protsenti hoidla mahust. Võrdlusena: mullu samal ajal olid varud täitunud 75 protsendi ulatuses ehk kõrvale oli pandud 4,5 teravatt-tundi rohkem. Ja siiski jäi veebruari lõpuks alles 5,5 teravatt-tundi gaasi.

Ei näi ka, et gaasivarud Inčukalnsis enam suure kiirusega kasvama hakkaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles