Venemaa kivisöe eksport meritsi on ELi keelu tõttu seiskunud

PM Majandus
Copy
Vene söetarnete vähenemine võib kaasa tuua edasise hinnatõusu.
Vene söetarnete vähenemine võib kaasa tuua edasise hinnatõusu. Foto: Dado Ruvic

Venemaa kivisöe eksport on sisuliselt peatatud tänu Euroopa Liidu keelule, mis keelab 27-liikmelises blokis asuvatel üksustel teenindada kõnealuse kütuse vedu kõikjale maailmas, kirjutab Bloomberg.

Venemaa suurim soojasöekaevandaja Suek JSC pole alates augusti keskpaigast suutnud kütust tarnida, teatasid olukorraga kursis olevad anonüümsust palunud allikad Bloombergile. Allikate sõnul domineerivad kindlustus- ja edasikindlustusturgudel ELi, Ühendkuningriigi ja Šveitsi ettevõtted, mistõttu on laevaomanikel raske katet leida.

ELi keeld Venemaa kivisöe ja muude kaupade impordile blokki algas 10. augustil pärast nelja kuu pikkust üleminekuperioodi. Selle kuu alguses antud selgituses ütles Euroopa Komisjon, et sanktsioonid keelavad ELi ettevõtjatel pakkuda teenuseid - näiteks rahastamist ja kindlustust - kõigi Venemaalt pärit kõnealuste toodete saadetiste jaoks.

Kuigi Venemaa söekaevandajad hakkasid juba ammu enne keelu jõustumist koguseid Aasiasse ümber suunama, kindlustavad laevaomanikud oma riskid tavaliselt suuremate teenusepakkujate juures, kes ei saa enam sellist eksporti katta. Ettevõtted kaaluvad muid võimalusi, kuid need on kulukad ja nende rakendamine võtab aega, ütlesid allikad, mis viib söe hinnad veelgi kõrgemale.

Venemaa on üks maailma kolmest suurimast kivisöe eksportijast, kelle kontrolli all on umbes 17 protsenti ülemaailmsetest saadetistest. Söetööstus moodustab siiski ainult umbes protsendi Venemaa majandusest.

Kuna Venemaa on suunanud oma söe ümber Aasiasse, sealhulgas Indiasse, on suureksportijad, nagu Austraalia, asendanud Venemaa Euroopa mahud. See on soodustanud hindade tõusu, mis on viimase aasta jooksul juba kümnekordselt tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles