Biden teatas kolme miljardi dollari suurusest abipaketist Ukrainale (4)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures

USA president Joe Biden kuulutas välja uue kolme miljardi dollari suuruse sõjalise abipaketi Ukrainale, mis tähistab oma iseseisvuspäeva ja kuue kuu möödumist Venemaa sissetungist.

 

«Tunnen uhkust kuulutada välja praeguse seisuga suurim julgeolekualane osamakse: umbes 2,98 miljardit dollarit relvi ja varustust, mis antakse läbi Ukraina Julgeolekuabi Initsiatiivi (Ukraine Security Assistance Initiative),» ütles Biden avalduses.

Tema sõnul aitab see Ukrainal hankida õhutõrjesüsteeme, suurtükisüsteeme ja laskemoona, mehitamata lennusüsteeme vastutegevuseks ning radareid, mis aitavad tagada, et Kiiev suudab end kaitsta pikemaajaliselt.

Eraldist saab kasutada koheste sõjakulutuste jaoks, seal hulgas varude ja relvastuse hangeteks ning see seisab eraldi presidendiinstitutsiooni volitustest (Presidential Drawdown Authority, PDA), mille alusel on Bidenil olnud võimalik lasta saata Ukrainale relvi ja laskemoona olemasolevatest USA sõjaväe varudest.

Reedel teatas Pentagon viimatisest abipaketist PDA alusel, 775 miljoni dollari suurusest abist, mille väärtuses anti erinevaid rakette, suurtükke ja moona, soomustläbistavaid relvi ja laskemoona, aga ka terve rida relvastatud demineerimissõidukeid.

Biden kiitis ühtlasi ka Ukraina vastupanu Venemaa täiemahulisele sissetungile, mis sai alguse 24. veebruaril.

«Kuus kuud halastamatuid rünnakuid on vaid tugevdanud ukrainlaste uhkustunnet endi üle, oma riigi üle, ja nende 31 iseseisvusaasta üle,» sõnas ta. «Täna ja iga päev, seisame me koos ukraina rahvaga.»

Osa summast läheb ka Ukraina sõdurite väljaõppeks, et tagada nende võitlusvõime pikkadeks aastateks.

Märgitakse, et see sõjalise abi pakett erineb eelmistest. Uue rahastuse eesmärk on suuresti aidata Ukrainal tugevdada oma kaitsevõimet keskmises ja pikas perspektiivis. Samas on varasemad paketid keskendunud Ukraina pakilisematele vajadustele relvade ja laskemoona järele.

Uus pakett kinnitab Ukraina võimudele, et Ühendriigid kavatsevad jätkata oma toetust sõltumata konflikti igapäevasest kulgemisest.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas raske talve eest hoiatades samuti vajadust säilitada toetus Ukrainale pikas perspektiivis, et see jääks püsima suveräänse, iseseisva riigina.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles