Kooliaasta toetust saavad nüüd ka gümnaasiumi- ja kutsekoolide õpilased

Copy
Klassiruum
Klassiruum Foto: Arvo Meeks

Vanemad saavad nüüd taotleda õppeaasta alguse toetust kõigi kuni 19-aastaste õppivate laste ja noorte jaoks.

Koolilaste ema Kaja Pirnpuu sõnul vajab kooliaasta alguses tuge iga pere. «Koolitoetust vajab praegu iga laps,» rääkis Pirnpuu. «Ma usun, et valdaval enamusel peredest on uue toetuse üle hea meel. Eriti praeguses olukorras, kus koolitarvete hinnadki tublisti tõusmas. Hinnatõusus kulub paraku peredel ka olme peale senisest rohkem ning toetus on igati abiks.»

Tallinn on siiani maksnud toetust vaid esimesse klassi minevatele lastele, kuid kooliaasta algus tähendab peredele täiendavat koormust – ükskõik, kui vanad kooli minevad lapsed ka on. Eriti juhul, kui peres on mitu kooliealist last. Uudne toetus on 50 euro suurune ja seda on võimalus saada algavast õppeaastast põhikooli, gümnaasiumi ja kutsehariduse õpilastel.

Koolitarvete hinnad on märgatavalt tõusnud

Abilinnapea Betina Beškina sõnul on uus toetus mõeldud paljuski elukalliduse tõusu korvamiseks.

«Uus toetus on mõeldud lastele alates teisest klassist, samuti kutsekoolides õppivatele noortele,» ütles Beškina. «Teame, et kooliaasta alguses on peredel väljaminekud väga suured, eriti kui koolis käib mitu last.»

Koolitarvete hinnad on tõusnud olenevalt tootest üle 40 protsendi. Näiteks maksis joonlaud eelmisel aastal 25 senti, praegu on see soodushinnaga 45 senti. Tindipliiats maksis eelmisel aastal 1,59 eurot ja sel aastal saab selle soodushinnaga 2,49 eurot.

Paberikauba hinnatõus on olnud 20-25 protsenti, mis on seotud tooraine ja energia hinnatõusuga. Koolikottide sisseostuhinnad poodidesse on tõusnud keskmiselt 15 protsenti.

Koolitoetust saavad nüüd ka need Tallinna lapsed, kes ei käi Tallinna koolis. Õppeaasta alguse toetust saavad lapsed ja noored, kelle vähemalt üks vanem elab ametlikult 1. jaanuarist Tallinnas. Avalduse esitab see vanem, kes on Tallinna linna elanik.

Tallinna esimesse klassi minevale lapsele mõeldud toetus on endiselt 320 euro suurune. See nn ranitsatoetus on Eesti suurim. Pärnu ja Narva linna koolitoetus lapse kohta on 150 eurot ning Tartus 100 eurot.

Beškina sõnul saab toetust taotleda alates septembri kolmandast nädalast. «Selleks ajaks on koolide nimekirjad tavaliselt lõplikud,» lausus abilinnapea. «Septembri kahe esimese nädalaga võivad nimekirjad veel natukene muutuda: kes vahetab linna, kes kolib hoopiski välismaale.»

Milliseid toetusi Tallinn koolilastele pakub ja kuidas neid taotleda?

Tallinna koolitoetusi saab taotleda e-teenindusest https://taotlen.tallinn.ee/koolitoetus kaudu 13. septembrist kuni 30. novembrini.

  • Taotluse võib esitada vanem, kes elab lapsega ametlikult samal Tallinna aadressil.
  •  Esimesse klassi mineva lapse perele makstakse 320 eurot välja üldjuhul taotluse esitamisel kuu jooksul. Alates teisest klassist on toetuse suurus 50 eurot.
  • Augustist saab Tallinnas esitada taotlust veel «Rattaga kooli» toetuse saamiseks. Ühekordne kuni 100-eurone toetus on mõeldud jalgratta ostmiseks 10-15-aastastele lastele, kes on jalgratturi juhiload saanud tänavu ehk 2022. aastal.
  •  Lisatoetust Tallinna linna puudega lastele makstakse kord aastas lapse sünnikuul. Taotleda tuleb ühe korra ja edaspidi makstakse toetus välja igal aastal, tingimusel, et kõik toetuse saamise nõuded on täidetud. Kõigist peresid toetavatest teenustest annab ülevaate https://www.tallinn.ee/et/sotsiaaltoetused-ja-teenused-lapsele 
  • Kui pere sissetulek on kesine, saab taotleda toetust ka lapse huvihariduse ja sportimisega seotud kulude osaliseks hüvitamiseks. Taotlus tuleb esitada oma linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekande osakonnale.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles