Swedbanki prognoos: majandus tõmbab pidurit, hinnad kerkivad palkadest kaks korda kiiremini (2)

Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: Ints Kalnins

Täna tutvustasid Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ja vanemökonomist Liis Elmik Swedbanki majandusprognoosi. Prognoosi järgi aeglustub Eesti majanduskasv kiiresti ning hinnad on jätkuvalt tõusutrendis.

«Eelmise majandusprognoosi tegime aprilli alguses. Selle ajaga on palju muutunud. Majanduskasv on tugeva löögi saanud ja hinnad kasvavad kiiresti. Kui võrdleme aprillikuist majandusprognoosi praegusega, siis järgmise aasta majandusväljavaade on selle ajaga oluliselt halvenenud. Maailma kaubandusmahu kasv on aeglustunud: näiteks USA ja euroala üldine ostujuhtide indeks näitab seda, et mõlemates kohtades on majandusaktiivsus vähenenud ning SKP on langusesse läinud,» tõdeb Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Lisaks nendib Mertsina, et ekspordi võimalused järgmisel aastal on halvemad kui sellel ja eelmisel aastal ning see mõjutab Eesti majanduskasvu väljavaadet oluliselt. «Eesti päritolu kaupade ekspordi turuosa hakkas üsna jõudsalt kasvama 2016. aastal ning eriti kiiresti tõusis see 2020. aastal. Eelmisest aastast on see osakaal taas langustrendis, mis tähendab seda, et meie ettevõtete ekspordi konkurentsivõime on euroalal nõrgenenud,» räägib Tõnu Mertsina. Pinged tarneahelates on aga Mertsina sõnul leevenenud. «Pinged tarneahelates ei ole kaugeltki enam sellel tasemel, nagu olid paar aastat tagasi.»

Töötleva tööstuse ja jaekaubanduse müügimaht on läinud langusesse, samuti on halvenenud Eesti päritolu kaupade ekspordi maht. Töötleva tööstuse tootjahinnad võrreldes meie suurimate kaubanduspartneritega on viimase kolme aasta jooksul kasvanud stabiilselt ning ületavad Lätit, Leedut ja Saksamaad, selgub Swedbanki majandusprognoosist.

Keskpangad karmistavad rahapoliitikat

Väga kõrge inflatsiooni tingimustes on keskpangad hakanud rahapoliitikat karmistama ning intressimäärasid tõstma. «Nii USA kui ka Euroopa Keskpank peaksid selle aasta jooksul järsult intressimäärasid tõstma. USA Föderaalreserv peaks prognoosi järgi tõstma intressimäärasid selle aasta lõpuks 3,75 protsendini. Euroopa Keskpank tõstab sel aastal intressimäärasid tõenäoliselt kolmel korral kokku ühe protsendipunkti võrra ning aasta lõpuks jõutakse üheprotsendilise intressimäärani,» prognoosib Mertsina.

Eesti erinevate majandussekorite kindlustunne on nõrgenemas. «Kuigi majandussentiment on järsult aeglustunud, ei ole see siiski langenud sellisele tasemele, nagu koroonakriisi ajal kaks aastat tagasi,» lisab Mertsina.

Eesti majanduskasvu prognoos selleks aastaks on 1,7, järgmiseks aastaks 0,5 ja ülejärgmiseks 2,5 protsenti.

Energiahinnad ei rauge

«Kellelegi ei tule ilmselt üllatusena see, et hinnad on viimastel kuudel väga palju tõusnud. Hinnatõusu taga on suures osas just energia kallinemine, kõige rohkem on tõusnud gaasi ja elektri, aga ka toiduhinnad,» nendib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Gaasi hind püsib praegusel tasemel ka talvel ning alaneb mõnevõrra alles järgmisel kevadel. See mõjutab ka elektrihindu, talvel tõotavad need Elmiku sõnul tulla üsna krõbedad.

«Sellel aastal jääb hinnatõus 20 protsendi kanti. Ka järgmisel aastal on see üsna kiire küündides seitsme protsendini, normaalsele tasemele jõuab hindade kasv alles ülejärgmisel aastal,» nendib Elmik.

Palgatõus ei suuda hinnakasvuga sammu pidada

Palkade ja pensionide tõus ei suuda hinnakasvuga sammu pidada. «Sellel aastal peaks palgakasv olema üsna kiire, aga on ikkagi umbes kaks korda aeglasem kui hinnatõus. Mis tähendab seda, et elu läheb majanduslikus mõttes kehvemaks: keskmise palga saaja ostujõud väheneb umbes kümme protsenti. See on umbes sama palju kui 12 aastat tagasi, 2009. aastal peale eelmist majanduskriisi,» tõdeb Elmik.

Palgakasvu prognoos järgnevatel aastatel on ikkagi üsna kiire, selle taga on eelkõige tööjõupuudus. Selle aasta palgakasvu toetab ka alampalga tõus.

«Tööturg on kriisidele üsna vastuvõtlik olnud. Tööpuudus on tõusnud suhteliselt vähe. Meie hinnangul kasvab tööpuudus järgmisel aastal veidi majanduskasvu aeglustumise tõttu, aga see kasv on üsna väike,» prognoosib Liis Elmik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles