Saku Õlletehas hakkas elektrit tootma

PM Majandus
Copy
Ainsat lahendust suurtest elektriarvetest pääsemiseks näeb ettevõtja oma päikesepargi rajamises. Pildil Saku Õlletehase päikesepark, mis toodab ilusal päikeselisel suvepäeval  9 MW ja vähem päikeselisel suvepäeval 4 MW elektrit.
Ainsat lahendust suurtest elektriarvetest pääsemiseks näeb ettevõtja oma päikesepargi rajamises. Pildil Saku Õlletehase päikesepark, mis toodab ilusal päikeselisel suvepäeval 9 MW ja vähem päikeselisel suvepäeval 4 MW elektrit. Foto: Mihkel Notta

Saku Õlletehas toodab nüüd lisaks õllele ka elektrit, sest Eesti suurim tööstushoone katusele laiub nüüd päikesejaam.

Päikesejaama koos otseliiniga rajas tehase katusele energiaettevõte Alexela ja seda enda kulul. See ärimudel tähendab Saku Õlletehase jaoks elektrikulude ja CO2 jalajälje vähendamist ise päikesejaama projekteerimisse ja tehnoloogiasse raha paigutamata.

Päikesepargil on võimsust 1,4 MW ja katusepinda, millel päikesepark laiub ca 16 200 ruutmeetrit. Õlletehase katusel asuva päikesejaama rohelise elektrienergia tootlus on aastas 1,1 GWh, mis katab edaspidi õlletarbimise kõrgperioodil, jaama täisvõimsusel töötamisel, kolmandiku tehase elektrivajadusest. Paneele on katusel üle 3500.

«Päikesepargi rajamine on Saku Õlletehase jaoks märgilise tähtsusega – see on osa meie teekonnast väiksema keskkonnajalajälje suunal. Kuid mis siin salata, eks sõda Ukrainas on taastuvenergia kasutamise ka teise nurga alt aktuaalseks muutnud. Nii nagu paljud teised ettevõtted, mõtleme ka meie veelgi enam nö energia-alasele sõltumatusele, ehk sellele, kuidas toota võimalikult palju meile vajalikust elektrist ise,» rääkis Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms.

Saku Õlletehase päikesepark toodab päevas ilusa päikeselise suveilmaga 9 MW ja vähem päikeselisel suvepäeval 4 MW elektrit. Härmsi sõnul hakkab rajatav päikesepark neile kasu tooma koheselt. Aastane eeldatav kokkuhoid on hinnanguliselt 17 000 eurot. «Kokkuhoid meie igapäevaste elektri- ja võrguteenuse kuludelt on kuni 17%, mis omakorda meie aastasest energiavajadusest katab olulise osa. Piltlikult öeldes saame ainuüksi päikesepargist saadava energiaga abil toota kõik Saku Õlletehase pudeli- ja vaadijoogid ehk villida meie pudeliliini ja vaadiliini tooted,» selgitas Härms.

Leping päikesepargi rajamiseks Saku Õlletehase ja Alexela vahel on sõlmitud 20 aastaks. Lepinguperioodi vältel kannab kõik elektrituru riskid Alexela. Lepingu lõppedes ehk 20 aasta pärast saab Saku Õlletehas päikesepargi omanikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles