Vaata, kui kallilt elektrifirmad täna fikseeritud hinnaga elektripakette müüvad (2)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Rodion Kutsaev / Unsplash

Täna saavad eramajaomanikud osta soodsaima fikseeritud hinnaga elektrit keskmiselt 18 sendi eest kilovatt-tund. See on 47,7 senti soodsam kui elektri tänane keskmine börsihind.

Odavaim fikseeritud hinnaga elektripakett eramajale, mille aastane elektritarve jääb 12 000 kWh ringi, läheks elektrihind.ee võrdluse andmetel maksma kuus keskmiselt 180 eurot. Sellise hinnaga paketis pakuvad tavalisel moel toodetud elektrit nii Alexela kui ka 220 Energia.

Paketi leping tehakse 84 kuuks ja selle ennetähtaegse lõpetamise eest nõutakse 1680 euro suurust tasu. See tasu väheneb igas kuus 20 euro võrra.

Fikseeritud hinnaga elektrilepingu juures peaks silmas pidama, et valitsuse plaani kohaselt võivad 1. oktoobrist kõik kodutarbijad ja korteriühistud valida riiklikult kontrollitud hinnaga universaalteenuse. Selle universaalteenuse hind ei ole veel teada.

Võrreldes elektri tänase keskmise börsihinnaga, mis on 65,7 senti kilovatt-tunni eest, on sääst keskmiselt 47,7 senti tunnis.

Tähtajatult fikseeritud hinnaga elekter on kallim ja selle eest küsitakse keskmiselt 10 senti kilovatt-tunni eest rohkem. Nii ulatub elektri keskmine hind tähtajatus fikseeritud hinnaga lepingus 28.07 sendini kilovatt-tunni eest. Sellist paketti pakub Elektrum. Ka Eesti Energial on tähtajatu fikseeritud hinnaga pakett, kuid nende hind on kallim: 32,18 senti kilovatt-tunni eest. Nendel pakettidel puudub lepingu lõpetamise tasu ja paketti saab igal ajal tasuta vahetada.

Alexela rohelise elektri eest tuleb mõned eurod kuus rohkem välja käia, kuid sisulist vahet seal ei ole - kuu elektrikulu oleks keskmiselt 183 eurot, kuid arvestada tuleb lepingu ennetähtaegse lõpetamise tasuga, kui see on lepingus.

Kalleim fikseeritud hinnaga pakett eramaja omanikele tänasel päeval on Eesti Energia Kindel **, kus keskmine kilovatt-tunni hind on 32,55 senti. Selles paketis on roheline elekter, kuid puudub lepingu katkestamise tasu. Lepingu periood on ka lühem ja seda saab sõlmida 36 kuuks.

Seega on täna turul saadaoleva odavaima ja kalleima fikseeritud hinnaga elektri kilovatt-tunni hinna vahe eramaja omanikele 14,55 senti. Hindadele lisandub käibemaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles