NPM Silmeti emafirma hakkab Eestisse Gröönimaalt maaki tooma

Copy
Silmeti metallurgiatehas Sillamäel.
Silmeti metallurgiatehas Sillamäel. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sillamäel haruldasi metalle ja muldmetalle tootva NPM Silmeti emafirma Neo Performance Materials kavatseb välja arendada Gröönimaal asuva Sarfartoqi maardla, et sealt maaki töötlemiseks Eestisse tuua.

Torontos baseeruva Neo Performance'i eesmärk on Gröönimaa kaevandus – ettevõtte esimene suurem kaevandusprojekt – tööle saada kahe-kolme aastaga. Tegevjuht Constantine Karayannopoulos ütles, et loodab kaevandusega ettevõtet kaitsta volatiilsete toormaterjale hindade eest. Hindu on järsult tõstnud nii viimaste aastate häired tarneahelates kui ka tugev nõudlus.

Karayannopoulos selgitas, et Neo Performance kavatseb Gröönimaal kaevandatud kivimid purustada ja vähesel määral töödelda, misjärel saadetakse need Eestisse, kus maak töödeldakse metallideks, mida on võimalik kasutada magnetites.

Tegevjuhi sõnul toetasid projekti ka Euroopa Liidu ametnikud, kuna see aitab regioonil suurendada sõltumatust haruldaste metallide varustuses osas.

Neo Performance on üks väheseid haruldaste ja muldmetallide tootjaid väljaspool Hiinat, kus töödeldakse praegu ligi 85 protsenti kogu maailma haruldastest metallidest. Neid metalle kasutatakse näiteks elektrisõidukite, tuuleturbiinide, robotite ja muude seadmete tootmises.

Eelmisel aastal alustasid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Neo Performance Materials koostööd, et rajada Ida-Virumaale uus tehas haruldaste muldmetallide ja magnetmaterjalide töötlemiseks. Tänavu augustis ütles Narva linnapea Katri Raik, et linna volikogu arutab Silmeti tehase detailplaneeringut augustikuisel istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles