Riik annab ettevõtetele digipöörde toetuseks 58 miljonit

PM Majandus
Copy
Digipööre. Pilt on illustreeriv.
Digipööre. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Riik suunab 58 miljonit eurot ettevõtete digipöörde toetamiseks, eelkõige on toetusmeede suunatud töötleva tööstuse ettevõtete automatiseerimise ja digitaalsete tehnoloogiate kasutuselevõtu edendamiseks.  Meetme peamine sihtrühm on väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ning toetuse maksimaalne summa ühe ettevõtte kohta on 300 000 eurot.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvani sõnul suurendab automatiseerimine ja digitaliseerimine  tarneahela efektiivsust, aitab optimeerida tootmisprotsessi ning andmeid tõhusalt kasutada. «Selle tulemusena suureneb ettevõtete tootlikkus, jätkusuutlikkus ja rahvusvaheline konkurentsivõime,» selgitas minister. Ühtlasi aitab toetus leevendada COVID-19 kriisi mõjusid ja taastuda Ukraina sõjaga kaasnenud väljakutsetest.

Järvan tõi välja, et Eestis on enam kui 7000 töötleva tööstuse ettevõtet, kus töötab kokku üle 120 000 inimese. «Töötlev tööstus on Eesti majanduse oluline vedur. Sektoris tegutsevate ettevõtete tööprotsesside automatiseerimine ja digitaliseerimine toetab nende lisandväärtuse kasvu, võimaldab teha tööd targemalt, luua kõrgepalgalisi töökohti ning seeläbi parendada kohalike inimeste elujärge,» ütles Järvan. Ta rõhutas, et globaalne konkurents üha kasvab ja Eesti töötleva tööstuse ettevõtetes valmivad juba täna tipptasemel tooted. Ometi nõuab järgmise arenguhüppe tegemine täiendavaid investeeringuid digipöördesse. 

Järvani sõnul annab digipööre väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele võimaluse parendada tootmisprotsesside tõhusust, kasvatab suutlikkust töötada välja uuenduslikke tooteid ning võimaldab võtta kasutusele uusi ärimudeleid. 

EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on kõikidel digitaliseerimisega tegelevatel ettevõtetel mõistlik EASi poole pöörduda. «Oma hetkeolukorra kaardistamiseks ja nii-öelda madalamal paiknevate õunade väljaselgitamiseks pakume ettevõtetele digitaliseerimise teekaardi loomist. Kui aga esmane pilt on juba ees, siis tasub osaleda ka meie digitaliseerimise meistriklassis, kus tippkoolitajate ja personaalse mentori abil saab teha kiire arenguhüppe,» selgitas Harjo ning lisas, et uus digitoetus on hea täiendus uute tehnoloogiate kasutusele võtmiseks.

Toetusmeetme raames antakse toetust muuhulgas automatiseerimiseks vajalike tarkvarasüsteemide omandamiseks, pilvetehnoloogiate ja tarkvararobotite kasutuselevõtuks, andmeanalüüsi väljaehitamiseks, virtuaal- ja liitreaalsuse lahenduste integreerimiseks äriprotsessidesse ning küberturvalisuse ja andmekaitse süsteemide kasutuselevõtuks ning arendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles