Fingrid: Soomlased peaksid valmistuma võimalikeks elektrikatkestusteks

PM Majandus
Copy
Olkiluoto kolmas reaktor.
Olkiluoto kolmas reaktor. Foto: Lefteris Karagiannopoulos

Sõda Ukrainas ja hädaolukord energiaturul ähvardavad Soomes eeloleval talvel kaasa tuua suuri elektrikatkestusi.

Soome võrguoperaator Fingrid avaldas oma esimese hinnangu elektrienergiaga varustamise kohta eeloleval talvel. Nende hinnangul võib talvise tippnõudluse ajal elektritarbimine tõusta umbes 15 100 megavatini, samas kui Soome enda tootmine suudab katta parimal juhul 12 300 megavatti. Lisaks on hinnanguliselt võimalik kasutada 600 megavatti reservvõimsust.

Seega on võimalik elektrikatkestuse oht, kui tootmine ja import ei ole tarbimise katmiseks piisav. Fingridi sõnul korvaks Olkiluoto 3 tuumaelektrijaam Venemaa impordi puudujäägi, kuid selle kasutuselevõtu ajakava on veel lahtine. Mis tahes viivitus elektrijaama käivitamisel vähendaks oluliselt Soome elektrivarustust.

Elektrikatkestuse korral võib Fingrid piirata elektritarbimist, kuni olukord on lahendatud. Fingrid teavitaks elektrikatkestuse korral kohalikke elektritaristu haldajaid katkestatava elektrienergia koguhulga kohta ja seejärel tuleks rotatsiooni korras kahetunnised katkestused, kuni olukord normaliseerub, selgitas Fingridi elektrisüsteemi käitamise juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles