Laevafirma paigaldas ookeani vaalade eest hoiatavad nutipoid

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Nutipoi, mis hoiatab laevu vaalade eest
Nutipoi, mis hoiatab laevu vaalade eest Foto: CMA CGM

Prantsusmaa laevaettevõte CMA CGM paigaldas Põhja-Atlandi vetesse esimesed nutipoid, mille ülesandeks on päästa ohustatud vaalaliigi isendeid kokkupõrgetest laevadega.

Põhja-Atlandi kiusvaal (Eubalaena glacialis) võib kasvada rohkem kui 20 meetri pikkuseks ning kaaluda kuni sada tonni. Planktontoidulised vaalalised on suured ja aeglased ning nad on kantud Punasesse raamatusse. 

Koostöös Woods Hole ookeaniinstituudiga arendas laevafirma CMA CGM välja nutikatest poidest koosneva hoiatussüsteemi, mille eesmärgiks on tuvastada ohustatud vaalade liikumine ning hoiatada laevu nende teele sattuda võivate vaalade eest. 

Nutipoid monitoorivad akustiliselt mereala Norfolki, Virginia ja Savannah rannikul ning edastavad info tuvastatud vaalade kohta laevade navigatsioonisüsteemidele. Poide asukohad on valitud USA põhjaosa tihedama laevaliiklusega sadamate lähistele, kus on ühtlasi ka vaalade peamised liikumisteed ning kus on toimunud kõige rohkem laevade otsasõite vaaladele. Kokkupõrgete vältimiseks on tehtud ettepanek vähendada ka laevade sõidukiirust vaalade liikumispiirkonnas. 

Laevade otsasõidud vaaladele ning takerdumine kalapüünistesse on olnud viimastel aastakümnetel peamised vaalade hukkumise põhjused Põhja-Atlandil. Põhja-Atlandi kiusvaal on üks maailma kõige enam ohustatud vaalaliikidest ning teadlaste hinnangul on neid järele jäänud vähem kui 350 isendit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles