Tööstused tahavad luba kasutada kütmiseks erimärgistusega diislikütust

BNS
Copy
Erimärgistusega diislikütus tanklas.
Erimärgistusega diislikütus tanklas. Foto: Urmas Luik

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Toiduainetööstuse Liit ning Eesti Õliühing pöördusid valitsuse poole, et saada luba kasutada erimägistusega diislikütust nii kütmiseks kui ka paikses mootoris kuni 2024. aasta 1. maini ehk kaheks kütteperioodiks.

See nõuab vedelkütuse erimärgistamise seaduse muutmist. Diisli kasutamine paikses mootoris võimaldaks ettevõtjatel ka tootmisprotsessis asendada gaasi diislikütusega ja tootmisprotsesse käivitada, teatasid pöördujad.

Seaduse muutmine aitaks nende vaates motiveerida ka rohkem ettevõtjaid võtma kasutusele vedelkütusekatelt ehk looma alternatiivset lahendust olukorraks, kus gaasi ei jagu kõikidele tarbijatele ning ka põlevkiviõli pole suure nõudluse tõttu piisavalt kättesaadav või on selle hind tõusnud märgatavalt.

Muudatuse tulemusena väheneks kütmiseks kasutatava diislikütuse aktsiisimäär praeguselt 37,2 sendilt 2,1 sendile liitri kohta. Liitude sõnul lubavad mitmed lähiriigid kasutada erimärgistatud diislikütust kütmiseks, näiteks Leedus ja Poolas on aktsiisimäär 2,1 senti liitri kohta, Saksamaal 4,6 ja Lätis 6 senti liitri kohta.

Muudatus avaldaks nende selgitusel positiivset mõju ka ettevõtjatele, kel on olemas vedelkütusekatel. Ehitisregistri andmetel on ligikaudu 4900 ettevõtluse jaoks kasutusel olevat hoonet, mille energiavarustuse katab vedelkütusekatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles