Jurist selgitab: kuidas tuleb töötajat ületunnitöö tegemisest teavitada ja palju tuleb maksta

PM Majandus
Copy
Ületunnitöö.
Ületunnitöö. Foto: Icons8 Team/ Unsplash

1. augustist peab tööandja teada andma, kuidas ettevõttes tehakse ületunnitööd ja kuidas seda hüvitatakse. Millest tuleb töötajat täpsemalt teavitada? Kui töötajal on tavaliselt esmaspäevast reedeni kaheksatunnised vahetused, kas tööandja korraldus suure töömahu tõttu töötada nädal aega 12 tundi on ületunnitöö, küsib lugeja. 

Vastab tööinspektsiooni nõustamisjurist Larissa Tihhonova: 

Augustis jõustunud töölepingu seaduse muudatus ütleb, et tööandja peab töötajat teavitama ületunnitöö tegemise ja hüvitamise korrast.

Ületunnitööks on üle aja töötamine, mida üldjuhul tehakse poolte kokkuleppel või tööandja ühepoolsel nõudmisel, kui see on põhjendatud erakorralise ja ajutise olukorraga, mistõttu on vajalik töötaja viivitamatu panus.

Hilisemate vaidluste vältimiseks on mõistlik sõlmida kokkulepe vähemalt kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis, näiteks e-kirja teel.

Töölepingu seaduse muudatustega jääb ületunnitöö tegemise ja hüvitamise kord samaks. Lisandub vaid selge kohustus teavitada töötajat, kuidas ja millal ületunnitöö hüvitatakse.

Seadusest tulenevalt saab ületunnitööd hüvitada kahel viisil:

  • antakse vaba aeg ületunnitöö ajaga võrdses ulatuses või
  • lepitakse kokku rahaline hüvitamine, milleks on töötaja 1,5-kordne töötasu.

Seaduse esimeseks eelduseks on, et ületunnitöö hüvitatakse vaba ajaga, aga ei ole sätestatud, millal seda hüvitama peab. Kuid kuna sellise hüvitamise eesmärk on kompenseerida kaduma läinud puhkeaeg, siis tuleks see leida võimalikult ruttu pärast ületundide tegemist. Summeeritud tööaja arvestuse korral selguvad ületunnid arvestusperioodi lõpul ning neid on võimalik vaba ajaga hüvitada järgmise arvestusperioodi jooksul.

Kui ületunnitöö hüvitatakse vaba ajaga, siis tuleb tööandjal maksta töötajale sisuliselt kahekordne töötasu. See tähendab, et töötajale tuleb maksta ületundide eest tavapärase töötasuga ning ületunnitöö hüvitamiseks mõeldud vaba aeg antakse töötaja kokkulepitud tööajast ning tasustatakse samuti nagu tavaline tööaeg. Näiteks saab töötaja olla järgmisel tööpäeval kodus, kuid saab selle päeva eest ikka tavapärase töötasu. 

Teise võimalusena sätestab TLS ületunnitöö hüvitamise rahas. Kui tööandja soovib ületunnitöö hüvitada rahas, tuleb tal see töötajaga kokku leppida. Rahas hüvitamisel maksab tööandja töötajale 1,5-kordset töötasu.

Summeeritud tööaja korral lepitakse ületunnitöö kokku graafiku koostamisel või olukorras, kui tekib ületunnitöö tegemise vajadus ehk näiteks keegi jääb haigeks või töötajal palutakse pikemalt tööle jääda. Lõppkokkuvõttes summeeritud tööaja arvestuse korral selguvad ületunnid arvestusperioodi lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles