Kunstniku loodud teekann või taldrik on ajatu kingitus

Copy
Foto: Kaidi Lillep

Arro Porcelaini kaubamärgi all tegutsev kunstnik Liisu Arro leiab, et ilusaid nõusid pole kunagi liiga palju ning käsitsi kunstniku poolt voolitud teekann või taldrik on ajatu kingitus, mis aitab hoida emotsioonid värsked ka siis, kui kinkimise hetkest on juba hulk aega möödas.

Veel põlvkond tagasi oli armastatumaid pulmakingitusi serviis. Liisu Arro sõnul on see traditsioon tänapäeval küll üsna hääbunud, kuid inimeste armastus ilusate ja eriliste lauanõude vastu pole kuhugi kadunud. «Ilusaid nõusid võiks kasutada iga päev,» leiab ta. Liisu ise just nii teebki – ka igapäevane kohv maitseb kenast tassist kuidagi paremini ja tavaline kiluvõileib muutub gurmeeks, kui seda pakkuda pilkupüüdvalt taldrikult. «Keraamikuna olen palju selle poolt, et igaks meeleoluks võiks olla erinev taldrik või kruus. Ka kõige argisemal hetkel võiks meie ümber olla ilu ja erilised nõud aitavad seda meeleolu luua.»

Foto: Johannes Arro

Maalikunstnike Epp Maria Kokamägi ja Jaak Arro tütar Liisu on kolmandat põlve kunstnik. Kuigi alguses õppis ta hoopiski Helsingis politoloogiat (ikkagi «päris» töö!), siis geenide vastu siiski ei saa ning politoloogi Liisust ei tulnudki. Ta asus hoopis Kunstiakadeemiasse keraamikat õppima, asutas 2005. aastal oma keraamikastuudio ning toodab juba aastaid kaubamärgi Arro Porcelain all seeriatootmises portselannõusid enda ja oma pere loomingu motiividega. Oma ateljees Haapsalus voolib Liisu käsitsi unikaalset autoriloomingut, kus iga ese on unikaalne ja kordumatu ning valmimisprotsess aeglane. Ta ütleb, et inspiratsiooniks on kõik tavaline ja igapäevane. Ja tõsi ta on – kunstniku käe all muutub isegi lihtne kärbseseen või lapsiku ilmega jänes kunstiteoseks.

Foto: Kaidi Lillep

Lihtsuses peitub ilu

Valmiv toodang on põhjamaiselt lihtne, funktsionaalne ja väga kvaliteetne. Nimelt kvaliteedis ei tee Liisu kunagi mingeid järeleandmisi ning nõudekollektsioonide tootmisel on tal välja kujunenud pikaajalised partnerid, kelle kvaliteedile võib kindel olla. «Portselanimaailmas on paraku nii, et poes tootele peale vaadates on eseme kvaliteeti raske hinnata. Visuaalselt ilus ja isegi kallis toode ei pruugi alati olla vastupidav ja tehniliselt ning materjali poolest kõrgel tasemel. Ehk et siin alal maksab lubadus kvaliteedist, mille saab anda ainult tootja või meister ise.»

Serviisi loomine on pikk protsess ja tihti saab uus kollektsioon alguse näituselt. «Kui tekib tunne, et näituseks loodu võiks jõuda suuremale serviisile, algab tootmise paikapanemine ja see kestab kaua. Mõnikord võib selguda, et eset polegi võimalik sellisena toota, sest see, mis on võimalik ateljees, pole tehtav tehases, ja vastupidi,» räägib Liisu. «Nõude tootmisel on minu eesmärk, et need oleksid aastakümneid tootmises, nii et kui mõni serviisi osa lähebki katki, leiad sellele sarnaste toodete hulgast asenduse.» Uusi tooteid tuleb juurde aeglaselt, järgides slow fashion'i põhimõtteid, aga Liisu loodab, et tema loomingust leiavad endale midagi meelepärast väga erinevad inimesed.

Unenäoline Linnu-sari on paljude lemmik

Seni on Liisu oma toodangut müünud peamiselt Eestis. Ta ütleb, et portselaniga välisturule minna on ülikeeruline, sest konkurents on väga tihe ja turundus pisitootjale ülejõukäivalt kallis.

Arro Porcelaini ostetum toode on sari «Linnud». See sari põhineb Liisu enda loomingul ning inspiratsiooni on ta rikkaliku sarja loomisel saanud Põhjamaade külmast ja pikast talvest. Nõud on kaunistatud värviliste ja unenäoliste lindudega, mis loovad suviselt värvilise ja sooja meeleolu.

Liisu Arro portselantooteid saab osta veebipoest, mille kaudu Liisu saadab oma toodangut üle maailma. Tootevalik on saadaval ka Tallinna Kaubamajas, disainipoodides üle Eesti ja Haapsalus asuvas peregaleriis.

Copy
Tagasi üles