Spordiklubid kõrgetest energiahindadest: kui riik appi ei tule, jääme hätta (2)

Copy
Kalev Spa Veekeskus.
Kalev Spa Veekeskus. Foto: Eero Vabamägi

Kiiresti kasvavad energiahinnad mõjutavad meid kõiki. Suurimas hädas on aga spaad ja spordiklubid. Võtsime ühendust Tallinna spordiklubidega ning uurisime, kuidas nad tulevad toime üha tõusvate energiahindadega ning millised meetmed on võetud, et kulusid kokku hoida.

Kalev Spa loodab riigi toetusele

Kalev Spa veekeskuse juhi Meeli Eelmaa sõnul ei ole võimalik veekeskuses elektrikasutust kuigi palju kokku hoida. «Kalevi veekeskus on täielikult renoveeritud kolm aastat tagasi ning meie ventilatsiooniseadmed ja valdav osa tehnoloogiast on uus ja tõhus. Praegu on maja energiakasutus tohutult suur. Meie sisebassein ja võimsad atraktsioonid ei saa töötada vähendatud võimsusega, mistõttu energiahinnal on paratamatult väga suur mõju ka meie teenuse hinnale. Kahjuks ei ole meil võimalik tarbimist ajatada, sest kõige suurem rahvahulk meie majas on just õhtul, mil elektrihinnad on kõige kõrgemad.» 

Eelmaa sõnul nad kaua enam riigi toetuseta vastu ei pea. «Loodame, et valitsus mõistab, kui keeruline on suure energiatarbimisega ettevõttel kiiresti kasvavaid energiakulusid katta. Siiralt loodame, et riik tuleb meile siinkohal appi ja et meil on võimalik kvaliteetseid spordi- ja terviseteenuseid pakkuda ka ebanormaalsete energiahindade tingimustes.»

Kalev Spa on võtnud meetmeid, et energiat säästa. «Energia säästmiseks oleme kiired ja tõhusad meetmed juba ära kasutanud 2019. aastal lõppenud renoveerimise käigus. Majas on kasutusel ainult LED-valgustid ja moodsad küttesüsteemid, mida juhitakse automaatikasüsteemide abil. Basseinitehnoloogia võimsust vähendada ei saa, sest kvaliteedinõuded on tervisekaitsenõuetega ette määratud. Ei ole võimalik hooldada ainult üht poolt suurest basseinist või kütta sellest vaid mingit osa. Liutorud saavad töötada ainult kindla veehulgaga ja saunad ei saa leiged olla. Meie veekeskus on projekteeritud ja ehitatud töötama tervikuna ja selle kulusid on võimalik katta ainult piisava kliendimahu juures. Energiakulusid saaksime vähendada maja vanemat osa soojustades, aga praeguste väga kõrgete energiahindade juures ei ole võimalik pika tasuvusajaga investeeringuid teha,» tõdeb Meeli Eelmaa.

Kalev Spa on sunnitud kõrgete energiahindade tõttu hindu tõstma. «Teenuste hindu tõstsime juba selle aasta alguses. Kaks korda aastas pole teenuste hindade tõstmine kliendi hoidmise mõttes mõistlik, seega lähiajal täiendavat hinnatõusu me ei plaani. Kui energia hinnatõus jätkub, siis ilmselt järgmise aasta alguses oleme sunnitud taas hindu tõstma,» sõnab Eelmaa.

Reval Sport on võtnud ennetusmeetmeid

Spordiklubi Reval Sport juhataja Aldur Partasjuk sõnas Vikerraadios, et nad on olukorras, kus kulud ületavad tulusid. «Probleem on suur. Energiahindade tõus tekitab meile tõsist peavalu,» nentis Partasjuk. Kõrgete energiahindade vastu võitlemiseks on Reval Sport kasutusele võtnud ennetusmeetmed. «Oleme veekeskuses vee- ja õhutemperatuuri vähendanud kraadi võrra. Sellega hoiame kokku 10–15 protsenti kuludest,» tõdes Partasjuk. «Samuti oleme automatiseerinud klubi valgustust – kui väljas on valge, siis klubis valgustus automaatselt väheneb.»

Hind on Partasjuki sõnul valus teema: «Kuna inflatsioon on 22 protsenti, siis oleme sunnitud hindu tõstma.» Ta tõdeb, et sügisel plaanitakse teenuste hindu tõsta 2–5 protsenti.

Lemon Gym teenuse hinda ei tõsta

Lemon Gym Eesti juht Johann Saamann tõdeb, et olukord energiahindadega on kindlasti kõikide ettevõtete jaoks väga karm ja pingeline. «Võrreldes eelmise aasta juuniga on energiakulud Lemon Gymi jõusaalides suurenenud keskmiselt 64 protsenti. Parasjagu uurime võimalusi, kuidas veelgi kuluefektiivsemalt kasutada valgustust ning paremini automatiseerida ventilatsiooni ja jahutust, et need ei töötaks sel ajal, kui vajadus puudub,» lisab Saamann. «Oleme ühes klubis juba investeerinud sensoritesse, mis reguleerivad valgustust – kui kedagi teatud ruumis või alal ei ole, siis on tuled kustus ning süttivad, kui keegi siseneb. Lisaks peame läbirääkimisi üürileandjatega, et leida lisavõimalusi, kuidas energiahindade pealt kokku hoida.»

Lemon Gym üritab klientide jaoks hoida hindu võimalikult mõistlikul tasemel, seega ei ole siiani hindu tõstetud. «Üritame teha kõik selleks, et energiahinnad ei mõjutaks kliente. Kuid teenuste hindade samal tasemel hoidmine võib muutuda väga keeruliseks, kui energiahinnad veelgi tõusevad. Meie peamine eesmärk on pakkuda klientidele väga head klienditeenindust ning mõistlikke hindu teenuste eest,» nendib Lemon Gymi juht Johann Saamann.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles