Päevatoimetaja:
Sander Silm

Fazer uurib rakkudest kasvatatud kakaod šokolaadi tulevikutoorainena

Copy
Üka paljudest Fazeris toodetavatest šokolaadidest.
Üka paljudest Fazeris toodetavatest šokolaadidest. Foto: Margus Ansu

Soome kondiitritoodete tootja Fazer uurib võimalusi toota šokolaadi tooraineks olevat kakaod rakukultuuridest, et leevendada taimse kakao saagikuse vähenemise tõttu tekkinud raskusi.

Fazeri kondiitritoodete üks põhikomponente on kakao, mida ettevõte ostab Ecuadori ja Lääne-Aafrika istandustest, ent ekvaatorilähedasi traditsioonilisi kakaokasvatuspiirkondi ohustavad kliimamuutused ja tulevikus võib kakao kasvatamine muutuda üha keerulisemaks.

Seetõttu püüab ettevõte leida alternatiivseid jätkusuutlikke tooraineallikaid ning Soome suure uurimisprojekti raames uurib Fazer nüüd rakukultuuride potentsiaali kakao kasvatamisel.

«Fazer on koostöös Soome Tehnoloogiliste Uuringute Keskusega (VTT) juba saanud esimesi edukaid rakukultuuri kakao tulemusi,» selgitas Fazeri maiustustetootearenduse asepresident Heli Anttila. 

«Rakupõllumajandus tähendab põlluharimise asemel biotehnoloogilist tootmist, milleks kulub minimaalselt maad ja muid loodusressursse. Tootmine käib bioreaktorites kontrollitud tingimustes. Rakkudest kasvatatud kakao on Euroopa Liidus uut tüüpi toit ja see vajab heakskiitu Euroopa Toiduohutusametilt,» selgitas VTT uurimisrühma juht Heiko Rischer.

Rischeri sõnul läheb aga aastaid, enne kui rakukultuurina kasvatatud kakao turule jõuab. 

Tagasi üles