Hinnatõus teeb muret? Pole probleemi: Venema statistikaamet muudab juba neljandat korda arvestusmetoodikat

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Vene rubla Kremli taustal.
Vene rubla Kremli taustal. Foto: Scanpix/ Reuters/ Maxim Shemetov

Venemaa statistikaamet Rosstat valmistub selle aasta jooksul juba neljandat korda inflatsiooni arvestamise metoodikat muutma, et valitsuse jaoks väga valulist ning pärast Ukraina ründamist viimase 20-aasta rekordi püstitanud näitajat parandada.

Hinnatõusu arvestamise aluseks olevate kaupade ja teenuste nimekirja plaanitakse lisada eluasemega seotud kulud nagu kindlustus, remont ning teised korteriomaniku jaoks korteri ülalpidamisega seotud kulud, vahendab Izvestija. Nende näitajate tarbijahindadesse arvestamine tehti ülesandeks Plehhanovi nimelisele majandusülikoolile, millega sõlmiti 2,7 miljoni rubla mahus leping. Kui see edukalt täidetakse, siis hakatakse inflatsiooni uut moodi arvestama juba 2023.aastal.

Moscow Times kirjutab, et sõja algusest kerkis hinnatõus Venemaal alates 1999.aastast rekordilisele tasemele: märtsikuu 31 päevaga kerkisid hinnad 7,61 protsenti. Aastases arvestuses püstitas inflatsioon viimase 20 aasta rekordi, kui aprillis kerkisid hinnad aasta varasemaga võrreldes 17,83 protsenti. Juulis oli Venemaa inflatsioon 15,09%. Majandusministeerium näeb, et inflatsioon peaks aeglustuma 5,5 protsendile ning nagu märgib väljaanne, peaks statistikaameti uus metoodika sellele kaas aitama.

Kui tarbijahindade arvestusse lisada ka eluasemega seotud muud kulud, siis see vähendab sõja algusest inflatsiooninäitajat, sest neis tingimuses nn. rendikulu väheneb. Veelgi enam, uus metoodika vähendab kõikuvust, sest erinevalt toiduainete või importkaupade hindadest ei ole nn rendihinnad nii kõikuvad, selgitas rahvamajanduse prognoosimise instituudi RAN direktor Aleksander Širov. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles