Venemaalased kardavad eluasemelaenu võtta: hinnad on laes, aga sissetulekud kesised

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Nõukogude-aegne korrusmaja Moskvas. Maja läheb lammutamisele ja riikliku ehitusprogrammi toel peaks sinna kerkima uusehitis.
Nõukogude-aegne korrusmaja Moskvas. Maja läheb lammutamisele ja riikliku ehitusprogrammi toel peaks sinna kerkima uusehitis. Foto: Scanpix/ EPA/ YURI KOCHETKOV

Venemaa elanikud on investeerimisotsuste langetamisel ettevaatlikud, sest ebakindlus suureneb, töökoha säilimise ning edaspidiste sissetulekute osas valitseb määramatus, samas kui kinnisvarahinnad on kerkinud.

Venemaa keskpank põhjendab juulikuist hüpoteeklaenude kehva seisu just niimoodi.

Hüpoteeklaenude andmine kiirenes esialgseteel andmetel juulis 1,3 protsendini. Keskpanga hinnangul on see areng, sest juunis oli näitaja 0,7 protsenti. Aasta algusest on kasv olnud 7,4 protsenti. «See on üsna hea näitaja, arvestades, et aprillis- mais oli kukkumine,» kirjutab keskpank.

Laenude maht kasvas juulis 35% 342 miljardi rublani. Samas jääb kuu keskmine kasv eelmise aasa sama aja tulemusele alla. Toona oli kasvutempo 2 protsenti.

Moscow Times kirjutab, et uusarenduste soetamiseks antud eluasemelaenude maht võib taastuda 2020-2021. aasta tasemele toetusprogrammide toel. Samas kui järelturu korterite müük aeglustub. Nagu väljaanne kirjutab, on venemaalaste ettevaatlikkus mõistetav. Isegi majandusministeeriumi prognoos näitab, et elanike reaalsissetulekud vähenevad sel aastal kolme protsendi võrra. Kui ka hinnatõus arvesse võtta, siis on eluasemelaenud inimestele üha kättesaamatumad.

Laenuandmisest huvitatud pangad lahendavad probleemi laenutähtaja pikendamisega, mis vähendab igakuist tagasimakset. Maikuus oli keskmine laenutähtaeg peaaegu 23 aastat- 272,3 kuud ja juunis 269,9 kuud. Võrdluseks, eelmise aasta detsembris oli see 257 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles