Elektribörs selgitab, kuidas sõnatuks võtnud rekordhind tekkis (7)

BNS
Copy
Elekter
Elekter Foto: Madis Veltman

Elektribörs Nord Pool analüüsis kolmapäevase 4000-eurose maksimumhinnani viinud oksjonit ja leidis, et kõik protseduurid olid reeglipärased ja algoritm arvutas hinna korrektselt.

Järgides Balti riikide turureegleid, käivitas Nord Pool kolmapäevaks ka Leedu tipukoormuse reservid, mis tõid terve päeva jooksul turule 50 megavatti tunnis, teatas Nord Pool. Pärast reservide turuletoomist kalkuleeriti oksjoni tulemused uuesti, ent kella 18st 19ni jõuti siiski maksimumhinnani.

Nord Pooli selgitusel koosneb Balti regioon kolmest võrdlemisi väikse tarbimise ja tootmisega pakkumispiirkonnast ning on seetõttu väga tundlik muutustele varustuses, nõudluses ja ühenduste võimekuses. 17. augustil olid ülekande võimekused vähenenud nii Soome–Eesti, Malmö–Leedu kui Poola–Leedu suunal.

Balti turu väiksuse tõttu on viimastel nädalatel turult tagasi lükatud mitu suuremat plokkpakkumist, mida iseloomustab vähene paindlikkus. See ei ole börsi sõnul ebatavaline, kuid pingelistes turuoludes on oluline, et turuliikmed on plokkpakkumisi esitades ettevaatlikud, sest need võidakse nii-öelda paradoksaalselt tagasi lükata.

Plokkpakkumine on pakkumise tüüp, mis määrab tunnid, mil kindel kogus võimsust turule antakse. Näiteks võib turuosaline pakkuda, et müüb 500 megavatt-tundi tunnis ajavahemikus 5.00–12.00, kui hind on sel ajal keskmiselt rohkem kui 200 eurot megavatt-tundi. Plokk võetakse vastu, kui keskmine turuhind on kõrgem kui ploki hind, ja lükatakse tagasi, kui keskmine turuhind on madalam. Plokk võetakse tavaliselt kas täismahus turule või lükatakse täismahus tagasi, mis teeb selle võrdlemisi vähepaindlikuks.

Plokk lükatakse nii-öelda paradoksaalselt tagasi, kui selle turule võtmine langetaks keskmist hinda piisavalt madalale, et plokk ei oleks enam kasumlik. Näiteks kui plokki pakutakse müügiks 200 euroga megavatt-tunnist ja ilma selle plokita oleks keskmine hind pakutavatel tundidel näiteks 210 eurot, ent koos plokiga langeks hind 190 eurole, lükatakse plokk tagasi ja keskmiseks hinnaks jääb 210 eurot.

Seega on Nord Pooli soovitus turuosalisetele kasutada plokkpakkumisi võimalikult vähe ning tagada, et turul on piisav kogus ühetunniseid pakkumisi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles