Hiina majandus on kuumalaine tõttu ohus

Copy
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Teisipäeval andis Hiina Sichuani provints korralduse sulgeda kõik tehased kuueks päevaks, et leevendada piirkonna elektripuudust, sest üle riigi levib kõrvetav kuumalaine, vahendab CNBC.

Hiina seisab silmitsi viimase kuuekümne aasta ägedaima kuumalainega: õhutemperatuur ületab mitmes linnas 40 kraadi.

Ränk kuumus on suurendanud nõudlust kliimaseadmete järele kodudes ja kontorites, mis omakorda avaldab survet elektrivõrgule. Põud on alandanud ka jõgede veetaset, vähendades hüdroelektrijaamades toodetava elektri kogust.

Otsusega sulgeda Sichuani piirkonnas kõik tehased loodetakse tagada piirkonna elanikele piisavalt elektrienergiat, et meeletu kuumusega toime tulla.

Äärmuslikud meetmed on kasutusele võetud ka paljudes teistes Hiina linnades. Näiteks Luzhou linnas lülitatakse öösel tänavavalgustid välja, et säästa elektrit ja leevendada survet elektrivõrgule.

Hiina peaökonomist Hang Seng Bank ütles, et kuumalainel on laastav mõju Hiina majandusele. «Olukord on üsna kohutav ning see võib kesta kaks kuni kolm kuud,» tõdes ta.

Hiina majandusteadlased on ennustanud selleks aastaks neljaprotsendilist SKT kasvu. Kui aga praegune olukord jätkub, langeb kasvutempo ilmselt alla kolme protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles